Subota 04.06.2011.
18:46 >> 20:10h
Vestionline

Papa: Stepinac patio sa Srbima

Kako izveštava Informativna katolička agencija, u komentaru na očekivanja mnogih hrvatskih katolika da Stepinac postane svetac, papa je rekao da je Stepinac bio velik pastir i veliki hrišćanin, kao i ličnost uzornog humanizma.

Alojzije Stepinac

"Stepinac je živeo pod dve diktature koje su bile izričito antihumanističke", rekao je papa koji je za ustaški režim rekao da je "to bila lažna autonomija, jer je bila instrumentalizovana od Hitlera i njegovih pomagača".

"Kardinal Stepinac je to shvatio jako dobro, pa se suprotstavljao režimu braneći Srbe, Jevreje i Rome i pateći zajedno s njima", rekao je papa, navodeći da je Stepinac branio humanizam i istinu o bogu i čoveku i za vreme komunističke diktature, zbog čega je "velik primer ne samo za Hrvate već za katoličku crkvu u celini".

Na pitanje o posebnim odnosima Hrvatske i Vatikana papa je rekao da je dva puta bio u Hrvatskoj i da je bio velik prijatelj pokojnog zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Šepera, koga je nasledio na čelu Kongregacije za nauku vere.

“Istorijski i kulturno Hrvatska pripada u EU“

Rekavši da je Šeper bio veliki Hrvat, ali i veliki evropejac, Benedikt XVI je rekao da su mu "Šeper, pokojni kardinal Franjo Kuharić i kardinal Josip Bozanić uvek govorili da Hrvatska nije na Balkanu nego u Srednjoj Evropi", pa bi "bilo logično, pravedno i potrebno da Hrvatska uđe u Evropsku uniju gde istorijski i kulturno oduvek spada".

Priznavši da među Hrvatima postoji određena doza evroskepticizma, papa je i sam kritikovao "briselsku birokratiju i racionalističku kulturu koja danas u Evropi nema previše sluha za bogatstvo istorijske raznolikosti" i ocenio da će "Hrvatska sa svojim ljudskim i ekonomskim resursima proširiti evropski horizont i obogatiti ga na kulturan i duhovan način".
 

Papa je danas doputovao u dvodnevnu posetu Zagrebu, a tokom dana se sastao i sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor.

2024 © - Vesti online