Subota 04.06.2011.
13:52 >> 16:45h
Beta

Pao dogovor, povlače se traktori!

Traktori će se sa ulica preseliti u njive

Kiš je novinarima ispred zgrade Vlade Vojvodine rekao da su ratari zadovoljni jer je Vlada Srbije ispunila njihove zahteve i dodao da su poljoprivrednici uspeli da se izbore da budu subvencionisane sve parcele do 100 hektara.

On je objasnio da to znači da će se svi traktori koji su učestvovali u blokadama puteva od 30. maja povući i vratiti na svoja gazdinstva.
 

Potpredsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Zoran Sefkerinac rekao je agenciji Beta da je postignut dogovor "da pravila koja su važila prošle važe i ove godine"


"Subvencije od 14.000 dinara za 30 hektara biće isplaćene po prijemu zahteva i važećoj proceduri. Razlika od 30 do 100 hektara biće ispalćene u januaru naredene godine", kazao je Sefkerinac.


Trpeli ste, oprostite

Sefkerinac je dodao da im je ministar Petrović rekao da "isplate neće kasniti i da će ova sredstva biti plus u budžetu za narednu godinu" i uputio izvinjenje građanima Srbije što su trpeli zbog blokade puteva.


"Izvinjavamo se svim građanima Srbije koji su na neki način trpeli, prihvatili smo poziv ministra Petrovića da razgovaramo u narednom periodu o budućoj agrarnoj politici."

Poljoprivrednici se izvinjavaju za blokade

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović rekao je agenciji Beta da je postignutim dogovorom stavljena tačka na proteste poljoprivrednika, uz rešenje koje poštuje mogućnosti budžeta Srbije za 2011. godinu i preuzmanja određenih obaveze za narednu godinu.

Poljoprivrednici su več počeli da se povlače sa puteva. Kako javljaju agancije, nešto posle 14 sati povučeni su traktori i mehanizacija sa novog beogradskog puta u Pančevu, čime je prestala šetodnevna blokada te saobraćajnice. Oko 15 sati ratari su se povukli iz blokade zgrade Vlade Vojvodine sa 50 traktora.


Poslednje isplate u januaru 2012.

"Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede na današnjem sastanku sa predstavnicima poljoprivrenika je izašlo u susret poljoprivrednicima. Ovakvim rešenjem će u ovoj godini biti regresirana sva gazdinstva za površine do 30 hektara, dok će za ona površine do 30 do 100 hektara regres biti isplaćen u januaru sledeće godine", kazao je Milovanović.

Kraj blokade, poljoprivrednici se vraćaju na posao


Vlada Srbije odlučila je u petak da subvencije poljoprivrednicima ostanu na proslogodišnjem nivou kao i prošle godine, odnosno da iznose 14.000 dinara po hektara za paracele do 100 hektara.


Poljoprivrednici iz Vojvodine su tokom proteklih pet dana blokirali traktorima puteve, nezadovoljni najavama iz vlade da će im biti smanjene subvencije, odnosno da će biti subevncionisana gazdinstva do 30 hektara.

2024 © - Vesti online