Subota 04.06.2011.
14:11
Srna

Parastos srpskim borcima u Žepi

Predsednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da je u novijoj istoriji ovo jedan od najtragičnijih događaja za opštinu Pale i celu Sarajevsko-romanijsku regiju, jer je na jednom vojnom zadatku poginuo veliki broj boraca Vojske RS.

On je naglasio da boračke organizacije, sa Srpskom pravoslavnom crkvom i porodicama poginulih boraca, te predstavnicima vlasti i saborcima, već 15. godinu dolaze na ovo, kako je naglasio, hodočašće i sveto mesto koje je osveštano krvlju srpskih boraca i na dostojanstven način obeležavaju tragični događaj.

"Četvrti juni 1992. godine je tragičan dan za opštinu Pale i ovu regiju i sa posebnom pažnjom i pijetetom sadašnje i buduće generacije moraju da neguju ovaj datum i događaj", poručio je Parađina i podsetio da je Skupština opštine Pale prihvatila inicijativu Boračke organizacije da jedna od ulica u ovom mestu dobije naziv 4. juni, kako bi se sačuvalo sećanje na borce koji su dali život za RS.

Žepa

Pale moraju da znaju, kaže Parađina, da 4. juni, u budućnosti, ne može biti dan bilo kakvih manifestacija svečanog karaktera na nivou opštine.

Predsednik Boračke organizacije Pale naglasio je da je u proteklom otadžbinskom ratu sprečen treći planirani genocid nad Srbima u 20. veku što je plaćeno veoma skupo, jer je više od 30.000 Srba dalo živote za Srpsku.

Na spomen-ploču vence su položile delegacije Boračke organizacije RS, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, Boračke organizacije opštine Pale, te delegacije grada Istočno Sarajevo, opština Pale i Han Pijesak.

Vence su položile i delegacije boračkih organizacija Istočnog Starog Grada, Sokoca i Han Pijeska, kao i opština Han Pijesak, Sokolac, Rogatica i Istočna Ilidža.

Na spomen-ploču vence su položili i predstavnici Udruženja boraca "Beli vukovi" sa Pala, Kola srpskih sestara sa Pala i Republička organizacija Crvenog krsta, kao i porodice poginulih boraca.

Parastosu su prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, zamenik gradonačelnika Istočno Sarajevo Dragan Cvijetić, načelnici opština Han Pijesak i Rogatica Goran Ašonja i Radomir Jovičić, predsednik Organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Grada Istočno Sarajevo Mirko Vranić i predstavnici boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije.

2024 © - Vesti online