Četvrtak 22.10.2009.
12:56
Vestionline, Tanjug

Upaljen olimpijski plamen za ZOI u Vankuveru

Prvi put je baklja za zimsku Olimpijadu igre upaljena u hramu boginje Here, gde su do sada održavane ceremonije isključivo za letnje Igre. Baklja za zimske Olimpijske igre do sada je paljena u aleji Pjera de Kubertena, koja se nalazi nedaleko od hrama, ali je nakon molbe organizatora Igara u Vankuveru odlučeno da bude napravljen presedan.

Sveštenice hrama boginje Here juče su, po tradiciji, upalile probnu baklju i za razliku od ceremonije uoči Olimpijskih igara u Pekingu, kada su borci za ljudska prava napravili incident, sve je proteklo uz aplauze malobrojnih turista.

Baklja će krenuti na osmodnevni, 2.000 kilometara dug put po Grčkoj, a potom će biti predata Kanađanima na Panatinskom stadionu, gde su 1896. godne održane pre moderne Olimpijske igre. Baklja će potom avionom biti prebačena u Kanadu, gde će se organizovati njeno najduže putovanje do sada na tlu organizatora, sa planiranih 45.000 kilometara puta kroz 1.030 naseljnih mesta, a nosiće je oko 12.000 mladića i devojaka.

Put baklje završiće se 12. februara u Vankuveru, kada će biti održana svečanost otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Na ZOI u Vankuveru 2.425 antidoping testova
Organizatori zimskih Olimpijskih igara u Vankuveru najavili su da će se za vreme igara obaviti 2.425 antidoping testova, što je dvostruko veći broj nego na Igrama u Torinu. Ukupni budžet namenjen za antidoping testove na ZOI u Vankuveru iznosi oko 10,5 miliona evra, od kojih je 8,9 miliona namenjeno izgradnji i opremanju laboratorije.

2024 © - Vesti online