Subota 04.06.2011.
11:41

Libija: Jurišnim helikopterima na Gadafija

Svim snagama juriš na Gadafija
 

"Jurišni helikopteri, pod komandom NATO-a, upotrebljeni su prvi put 4. juna u vojnim operacijama u Libiji", navedeno je u saopštenju NATO-a.

"Pogođene mete uključuju vojna vozila, vojnu opremu i terenske snage" Gadafijevog režima, dodaje se u saopštenju, bez preciziranja gde su izvedeni napadi.

Britansko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su njihovi "apači" korišćeni u napadu, preneo je AFP.

Britanija učestvuje u međunarodnim operacijama u Libiji od 19. marta, a prošlog meseca je najavila da će poslati četiri jurišna helikoptera .

Glavni komandant NATO misije u Libiji Šarl Bušar izjavio je da upotreba helikoptera pruža dodatne mogućnosti u traženju i napadu na Gadafijeve snage koje "namerno ciljaju civile i pokušavaju da se kriju u naseljenim oblastima", navedeno je su saopštenju.

"Nastavićemo da koristimo ova sredstva kad i gde bude bilo potebno, sa istom preciznošću kao i u svim našim misijama", poručio je Bušar.

On je krajem maja rekao da će francuski i britranski helikopteri omogućiti da NATO sprovede "efikasnu i agresivnu" misiju protiv Gadafijevih snaga koje prete civilnom stanovinštvu.

Francuska je poslala četiri helikoptera "tajger", a Britanija četiri "apača".

2024 © - Vesti online