Subota 04.06.2011.
10:12
Vestionline

Ranjeni predsednik Jemena poručio da je dobro

Ne prestaju borbe u Jemenu
 

Istovremeno, lider vladajuće partije Jemena, Opšteg narodnog kongresa (GPC), izjavio je agenciji AFP da je "Saleh samo lakše ranjen u vrat".

Saleh je u poruci iz bolnice u Sani još naveo da je u napadu ubijeno sedam ljudi. Oni su ubijeni u raketnom napadu na džamiju u predsedničkom kompleksu.

Jemenska opoziciona TV stanica javila je prethodno da je predsednik ubijen u napadu plemenskih snaga na njegovu palatu, ali su zvaničnici ubrzo tu vest demantovali precizirajući da je Saleh samo lakše ranjen.

Među ranjenima u napadu su i premijer Jemena Ali Muhamed Mudžavar, dok je zamenik premijera general Rašad al-Alimi "u kritičnom stanju", navodi AFP.

Džamija je pogođena dok su se državnici u njoj molili.

Vladajuća partija Opšti narodni kongres okrivila je za napad članove moćnog plemenskog saveza Hašid, odanog šeiku Sadiku al-Ahmaru, koji podržava demonstrante i želi da svrgne Saleha s vlasti, ali se nije mešao u obračune vladinih snaga i opozicije dok vojska u utorak nije upala u njegovu kuću u Sani. Ahmarove snage se od tada bore protiv Salehovih vojnika.

I predsednik Saleh je u svojoj poruci napao "sinove al-Ahmara", misleći pri tom na šeika Sadika al-Ahmara i njegovu braću.

Ahmar je, međutim, dematovao optužbe da njegova grupa stoji iza napada i rekao je da vlasti lažima pokušavaju da opravdaju eskalaciju sukoba na ulicama Sane. U Jemenu je u poslednjih 10 dana ubijeno najmanje 155 ljudi u eskalaciji nasilja kojom je obeležena pobuna protiv Salehovog tridesetogodišnjeg režima.

Od početka pobune, u januaru, u toj zemlji je ubijeno oko 370 ljudi.

Ešton: Prekinuti nasilje u Jemenu i zaštititi civile

 

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je na hitan prekid vatre u Jemenu i zaštitu civilnog stanovništva.

 

Eštonova je navela da je aktivirala Mehanizam EU za civilnu zaštitu (MIC), sa ciljem da obezbedi evakuaciju državljana EU koji žele da napuste Jemen.

 

"Situaciju u Jemenu pratim pomno i sa krajnjom zabrinutošću. Eskalacija nasilja hitno mora biti zaustavljena. Pozivam na hitan prekid vatre i obe strane da se uzdrže od nasilja", navedeno je u saopštenju šefice evropske diplomatije.

 

"Apelujem na sve strane da zaštite civile. U više navrata sam pozivala predsednika Saleha da sluša zahteve jemenskog naroda i preda vlast", navedeno je u saopštenju.

2024 © - Vesti online