Petak 03.06.2011.
18:50
Beta

Hrvatska traži proširenje optužnica

Premijerka Hrvatske: Jadranka Kosor
 

"Pripremamo zaključak za sednicu vlade iduće sedmice kojim ćemo podstaknuti državno tužilaštvo kao nezavisno telo da još jednom pošalje svu prikupljenu dokumentaciju sa zahtevom da se optužnica proširi i na Hrvatsku kako bi Mladić odgovarao za sve strašne zločine", rekla je Kosorova novinarima tokom posete Hrvatskom Leskovcu.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je u sredu da ne namerava da proširi optužnicu protiv ratnog vođe vojske bosanskih Srba na zločine u Hrvatskoj.

Njegov hrvatski kolega Mladen Bajić rekao je posle Mladićevog hapšenja da je Hrvatska još 2003. Hagu dostavila zahtev da se optužnica protiv Ratka Mladića proširi i na zločine u Hrvatskoj.

Ratko Mladić, koji je bio na čelu 9. korpusa JNA u Kninu, u Hrvatskoj je osuđen na 20 godina zatvora zbog napada na Kijevo 1991. većinski naseljeno stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

Stavljani su mu na teret i napadi na civilne objekte u priobalju uključujući opštine Šibenik i Zadar, kao i za raketiranje Požege s područja BiH. Takođe i da je naredio rušenje brane i hidroelektrane Peruča.

Tužilaštvo u Hagu optužilo je Ratka Mladića za zločine u BiH, kao i za genocid u Srebrenici.

 

On je uhapšen 26. maja u selu Lazarevo u Srbiji posle 16 godina bekstva.

2024 © - Vesti online