Subota 12.12.2009.
12:00
J. Arsenović - Vesti

Đukanović štiti svoje švercere

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić

- Pozadina ovakvog stava crnogorskog režima jeste istraga italijanskog tužilaštva o međunarodnom švercu cigareta. U Bariju je 18. januara zakazano poslednje saslušanje na osnovu kojeg bi trebalo da bude podignuta optužnica za učesnike u švercu, a među njima osim mafijaša iz italijanske pokrajine Puljo, ima i šestoro crnogorskih državljana - kaže za "Vesti" predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Džaba vize, nema para
 

U Srbiji je beli šengen dočekan kao veliki uspeh aktuelne Vlade, utisak je da u Crnoj Gori vlast na bezviznom režimu nije mnogo slavila?
- To je samo zato što je vlast znala da građanima u Crnoj Gori ukidanje viza ne znači mnogo. Oni koji su imali para, za njih nikada nije bio problem da izaberu bilo koju destinaciju i da tamo otputuju. Ljudi nemaju novca da prežive, a kamoli da putuju po Evropi. Da u toj priči nema nijednog glasača više, bili su svesni i ovi u vlasti, a to su im govorila i istraživanja koja su ukazivala na to da je bezvizni režim na dnu lestvice interesovanja građana Crne Gore.

 

Zašto bi izbegli primenu presuda ako Đukanovića štiti imunitet?
- Đukanović je izuzet jer ga kao premijera štiti imunitet, ali će njegovih šest najbližih saradnika biti verovatno optuženi i zato je potrebno da se u određenim situacijama crnogorski organi distanciraju od obaveze da primenjuju presude stranih sudova. Opozicija je, naravno, javnost upoznala s takvim namerama vlasti. S druge strane, mi smatramo da sadašnji režim neće biti na vlasti kada bude doneta presuda suda u Bariju?

Zar opet zahtevate vanredne izbore?
- Crnu Goru tek naredne godine čeka pravi talas ekonomske krize, a kako život demantuje vladu i razotkriva njeno obmanjivanje građana to je sasvim prirodno da opozicija zahteva slobodne i demokratske vanredne izbore.

Postoji li ovog puta ozbiljna namera među opozicionim partijama da nastupe zajedno?
- Učinićemo sve da opozicija objedinjeno izađe na izbore. Za pretpostavku je da je opozicija sada zrelija i da neće prevagnuti pojedinačni interesi ko će koji mandat više osvojiti, već da je zajednički cilj da se ukloni postojeći korumpirani režim i krene u demokratizaciju crnogorske države i društva.

Trajaće kao Josip Broz
 

Đukanović ponovo najavljuje povlačenje iz politike?
- I ranije je tvrdio da se povlači, jednom je čak i pokušao, ali se vratio. Ima i dodatni motiv da ostane što duže u vlasti jer ga mandat štiti od istraga kakvu je pokrenulo italijansko tužilaštvo. U njegovoj stranci plasiraju da će ga naslediti Igor Lukšić, koji nema uporište u stranci. To je ona lukava taktika - biram naslednika koji ne može proći na stranačkim izborima. Ako Đukanović bude odlučivao, on će se rukovoditi političkim trajanjem Josipa Broza.

 

Verujete li da će Podgorica sačekati stav Međunarodnog suda pravde o Kosovu, pre nego što se odluči da uspostavi diplomatske odnose sa Prištinom?
- Crna Gora jeste bratska Srbiji, ali to nije režim u Podgorici. On je uvek povlačio poteze štetne za Srbiju, i to u najgorem momentu za interese srpskog naroda. Verujem da će i razmeniti ambasadore sa Prištinom kada to bude najveća šteta za Srbiju. U tom duhu je i najava da će predsednik Filip Vujanović drugog dana Božića biti na nekakvom mini balkanskom samitu u Prizrenu.

Ali i potpredsednik vlade Marović stavlja do znanja da takav udarac ipak neće uslediti, bar ne dok se oglasi MSP.
- U skladu sa politikom Đukanovića koja je uvek bila protiv interesa Srba i Srbije i nas Srba u Crnoj Gori, ne bi me iznenadilo da režim sačeka presudu MSP i da, iako ona bude u korist Srbije, a protiv secesije, razmeni ambasadore sa vladom Hašima Tačija. Milo i njegovi odlučili su da priznaju nezavisnost KiM dan nakon što je Generalna skupština UN odlučila da od MSP zatraži mišljenje o legalnosti šiptarske deklaracije o nezavisnosti.

2024 © - Vesti online