Petak 03.06.2011.
14:03 >> 16:08h
Beta

Poljoprivrednici postavili nove zahteve Vladi

Da li uz nove zahteve slede novi protesti?
 

Vlada Srbije je odobrila da subvencije za repromaterijal u 2011. godinu budu 14.000 dinara po hektaru za parcele do 100 hektara i najavila da će prijem zahteva početi 15. juna, a isplata trajati osam meseci.


Poljoprivrednici su u pismu Cvetkoviću naveli da obaveze po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja moraju da izmire do momenta podnošenja zahteva za regresiranje repromaterijala.


"Uredba o subvencionisanju repromaterijala mora da bude sprovedena najkasnije do 1. oktobra, kako bi se kvalitetno obavila jesenja setva", ukazali su poljoprivrednici i predložili da novim Vladinim uredbama budu obuhvaćene sve mere definisane Nacionalnom stategijom ruralnog razvoja.


Njihov predlog je i da do 5. juna bude ukinuta uredba Vlade o zabrani izvoza pšenice, kao i odluka kojom je ukinut generalni inspektorata i sektor za ruralni razvoj.


Zahtev poljoprivrdnika koji još nisu prekinuli blokadu puteva, jeste da, kako su naveli, "učesnici protestne vožnje, kao izraza nezadovoljstva poljoprivrednika ne budu procesuirani, ni prekršajno, ni krivično".

Važi samo potpis Tadića ili Cvetkovića

Blokade puteva mogu da budu obustavljene samo ukoliko dokument o ispunjavanju zahteva poljoprivrednika potpišu predsednik Boris Tadić ili premijer Mirko Cvetković, izjavio je predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković.

“Nismo videli novu uredbu o subvencijama, niti nam se iko od nadležnih u Republici ili Pokrajini obratio tim povodom i zato nastavljamo protest dok ne dobijemo garancije sa najvišeg mesta“, rekao je Ivković napominjući da su poljoprivrednici dodatno revoltirani načinom konuniciranja s njima.

"Regres će biti isplaćen do 31. januara 2012."

Ministarstvo poljoprivrede i trgovine isplatiće ove godine poljoprivrednicima regres od 14.000 dinara po hektaru za površine do 30 hektara, dok će ostatak do 100 hekatara svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima biti isplaćen do 31. januara 2012, izjavio je resorni ministar Dušan Petrović.

"Ko ima manje od 30 hektara biće mu na raspolaganju regres za onoliko hektara koliko je registrovao", kazao je Petrović, učestvujući u radu sednice skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

Ministar je precizirao da je u budžetskoj 2011. za te namene predviđeno ukupno 8,6 milijardi.

2024 © - Vesti online