Subota 12.12.2009.
04:11
Tanjug

Nova nada za obolele od artritisa

Ovaj lek je u stvari razvila "Rošova" filijala iz Kalifornije "Dženentek", u saradnji sa kompanijom "Bajodžen ajdek" iz Masačusestsa, prenosi Rojters.

"Okrelizumab" je sličan medikamentu "rituksan", koji je takođe plod saradnje dve američke firme, a odobren je za lečenjenje raka i reumatoidnog artritisa.

Osnovni cilj treće faze testiranja bio je da se dokaže kako "okrelizumab" značajno smanjuje simptome kod pacijenata sa seropozitivnim reumatiodnim artritisom - onim koji daje pozitivne rezultate na prisustvo određenih antitela. Oko 80 odsto obolelih od reumatoidnog artritisa su seropozitivni.

Teža faza kod obolelog od reumatoidnog artritisa

U ovoj fazi testirani su pacijenti čiji organizam nije reagovao na odgovarajući način na standardni tretman lekom "metotreksat". Deo testiranih pacijenata primao je i "okrelizumab" i "metotreksat", a ostali "metotreksat" i placebo.

Kod pacijenata u prvoj grupi uočeno je veće ublažavanje simptoma bolesti i posle šest meseci i posle godinu dana nego u drugoj.

U SAD obolelo 20 miliona ljudi

 

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koju karakteriše zapaljenje zglobova, zbog kojeg oni postaju kruti, natekli i bolni. Prema podacima američkog Nacionalnog udruženja za reumatoidni artritis, samo u SAD od te bolesti pati 20 miliona ljudi.

Računa se da bi novi lek mogao da se pojavi na svetskom tržištu 2012. godine i da bi mogao da donese prihod veći od milijardu dolara.

Slaba tačka "okrelizumaba" je to što se dovodi u vezu sa priličnim brojem ozbiljnih infekcija ali to, po oceni stručnjaka, nije neuobičajeno za lekove protiv reumatoidnog artritisa.

2024 © - Vesti online