Petak 03.06.2011.
12:17
J. Arsenović - Vesti

Uvod u priznanje lažne države?

Više od ćaskanja: Svetislav Basara i Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić zalaže se za promenu stava prema Kosovu i Metohiji i "nekonvencionalne iskorake" u politici Srbije prema otcepljenoj pokrajini!

U razgovoru sa piscem Svetislavom Basarom Tadić je ocenio da je način na koji je zvanični Beograd u prošlosti tretirao pitanje Kosova "suprotan interesima Srbije i srpskog naroda".

Predsednik tako navodi da treba stvari menjati tihim, ali upornim radom, umesto "velikim patriotskim" nastupom.


Ni izjavu vicepremijera i lidera SPS-a Ivice Dačića o tome da treba podeliti KiM između Srbije i Albanije, ne doživljava kao sporan nastup jednog visokorangiranog zvaničnika koji bi morao poštovati ustav matične države u kojem se Kosovo i Metohija navode kao sastavni i neodvojivi deo Republike Srbije.

Tači preti

 

Ideju Ivice Dačića da Kosovo treba podeliti između Srbije i Albanije, u Prištini i Tirani je dočekana sa kategoričkim odbijanjem jer, "Kosovo je suverena i nezavisna država".

 

Tači je zvaničnicima u Beogradu čak poručio da prestanu sa izjavama o podeli, jer u suprotnom, zahtevi Prištine mogu biti veći nego što je nezavisnost Kosova.


- Ukoliko Priština počne da otvara takve teme, tada Beograd neće moći nikako da ih zatvori - zapretio je Tači.

Za Tadića je nastup Ivice Dačića samo "legitimizovao različit pristup" problemu KiM.


- Ja sam duboko ubeđen da reforma pristupu Kosovu i Metohiji, jedan nekonvencionalan pristup, inventivan, fleksibilan, pragmatičan, racionalan, kreativan na kraju, nas vodi prema šansi da jednom i proizvedemo nešto kvalitetno u Srbiji i prodamo na nekom tržištu - zaključio je srpski čelnik, ne konkretizujući šta to u praksi znači i prepuštajući građanima da sami procene koje bi to nove ustupke zarad Evrope pravio srpski dražavni vrh.

Šta je sledeće?


Za bivšeg jugoslovenskog šefa diplomatije Živadina Jovanovića poslednje izjave srpskih čelnika su "neodgovorne i nemudre".
 

- Čine kardinalne ustupke na štetu vitalnih dugoročnih nacionalih i državnih interesa. Ne može se problem KiM rešavati po savetima političkih komesara EU. Oni imaju kratkoročne interese, oni dolaze i odlaze, a srpski interesi, naš identitet i teritorija su trajne vrednosti.

Problem KiM je vekovni problem, niti je juče nastao, niti se sutra preko kolena može rešiti. Potrebno je tretirati KiM izvan konteksta srpskih odnosa sa EU i ne dozvoliti da pokrajina bude moneta ni u kakvoj trgovini, smatra Jovanović.

2024 © - Vesti online