Petak 03.06.2011.
13:09
J. L. Petković - Vesti

Ponestalo volje i para

Ljubomir Kragović

Koje su najveće zamerke na izveštaj Ministarstva za KiM?
- Reč je o izveštaju koji se odnosi na čitavu 2010. i prvih tri meseca 2011. godine.

Nakon što smo ga pročitali, odbili smo da ga prihvatimo i o tome ćemo obavestiti Skupštinu Srbije. Najveće primedbe se odnose na jako mala sredstva koja su uložena u investicije.

Malo projekata je pomognuto. Takođe, sredstva koja su plasirana, u više navrata su dobile jedne te iste firme, tako da postoji indicija da je reč o privilegovanim izvođačima radova. To su samo neke od loših stvari u radu Ministarstva u protekloj godini.

O kojoj sumi je reč i kakvo je objašnjenje ministra?

- Za 2010. godinu na investicije je potrošeno oko 174 miliona dinara. U tu sumu uračunato je i održavanje škola, domova zdravlja i slično. Ministar Bogdanović se vadio da to nije malo, da je velika kriza, da je jedva i ovo izvučeno, da je pokušavao da uštedi više...

On čak tvrdi da nije bilo ni konkretnih projekata od lokalnih samouprava, što apsolutno nije tačno. Iz kontakata sa srpskim opštinama znam da oni opsedaju Ministarstvo sa zahtevima za investiciona ulaganja.

Da li je bilo reči o izjavama ministra Ivice Dačića koji zagovara podelu Kosova?
- Sa ministrom Bogdanovićem nismo razgovarali o tome, ali jesmo sa šefom pregovaračkog tima Borkom Stefanovićem. Međutim, on nije konkretno odgovorio na pitanja o oprečnim i suprotnim informacijama koje daju pojedini ministri, pomoćnici, državni sekretari.

Tako je na pitanje da li ima jedinstva u Vladi, Bogdanović izbegao direktan odgovor, objasnivši da je bitno ono što kaže predsednik, premijer i njegova ekselencija - on. Čestitao sam mu i rekao da to prenese Dačiću, a na nama.

Prizren za Skadar?

 

Možda Dačić planira da menja Prizren za Skadar?! Ne mogu da procenim šta on misli, ali mogu da podsetim da je u kampanji 2008. govorio da će, ako treba, ratovati za Kosovo i Metohiju. Dačić svojim izjavama i predlozima izaziva dosta pometnje kod građana Srbije, a posebno među nama koji živimo na KiM.


Kako onda komentarišete izjavu Tadića o nekonvencionalnom pristupu kosovskoj nezavisnosti?
- Ne znam šta to znači. Moraćete njega da pitate. Ali, mislim da su u problemu, jer posle hapšenja Ratka Mladića sledi posredno ili neposredno priznanje Kosmeta, da zaživi ta kvazidržava. Oni bi sada to da izbegnu, ali ne mogu jer moraju da nastave navodne pregovore sa navodnim prijateljima iz EU.

Crna rupa Evrope

 

Podsetiću da su međunarodne snage na Kosmetu već 12 godina. Osim što su od KIM napravili crnu rupu Evrope, nikakav drugi boljitak nisu postigli, smatra Kragović.

2024 © - Vesti online