Petak 03.06.2011.
08:40
Vesti

Mladića još 1992. označili kao zločinca

Ratko Mladić

- Mladić je optužen za masakr u Srebrenici koji se dogodio u julu 1995. godine.

Međutim, 16. decembra 1992. američki državni sekretar Lorens Iglberger najavio je Mladića kao potencijalnog ratnog zločinca i zatražio da bude optužen za zločine protiv humanosti, kaže Gavrilović.

On ističe da je u isto vreme, znači 1992, pre nego što su se mnoge stvari dogodile, Iglberger istim rečnikom opisao Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića.


- Znači, ovde imamo veliku kalendarsku grešku.

Neka inicijativa suštinski krene iz Vašingtona, a zatim neko kasnije pokušava da je sprovede u delo i pronađe odgovarajuću optužbu ili optužnicu, rekao je Gavrilović.

On je dodao da se taj trend najbolje vidi u činjenici da su pred Tribunalom najviše i najčešće Srbi.

Sude po američkom diktatu

 

Gavrilović je podsetio na bombardovanje zgrade RTS u Beogradu 23. aprila 1999. kada je poginulo 16 ljudi, a napad je izveo američki avion.

 

- Tribunal nikada nije pozvao na odgovornost nikoga za taj slučaj. To je važna situacija. Sudi se samo onima koje odredi vlada SAD, kaže Gavrilović.


"Principi zakonodavstva svih civilizovanih zemalja zasnivaju se na tome da optuženi i svi drugi u procesu pred zakonom moraju biti podređeni istom zakonu. Niko nije iznad zakona. Ali, ovde su svi iznad zakona, osim optuženog", rekao je Gavrilović.

2024 © - Vesti online