Četvrtak 02.06.2011.
19:10
Beta

Zabranjen rad "Nacionalnog stroja"

Ustavni sud Srbije zabranio rad "Nacionalnog stroja"
 

Sud je zabranio toj organizaciji da deluje, promoviše i širi svoje programske ideje i ciljeve. Takođe, sud je zabranio upis "Nacionalnog stroja" u registar udruženja. Kako je navedeno u odluci, sud je utvrdio da su državni organi i organizacije dužni da u okviru svojih nadležnosti preduzmu mere radi sporovođenja odlke o zabrani "Nacionalnog stroja".


Predlog za zabranu rada "Nacionalnog stroja" podnelo je Republičko javno tužilaštvo i on je uvršten je u dnevni red današnje sednice, nakon što je Ustavni sud 19. maja odložio raspravu i odlučivanje u tom predmetu.


Odlučivanje o zahtevu za zabranu neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" bilo je odloženo, jer je konstatovano da postoji potreba da se u tom predmetu rasprave još neke bitne činjenice.


Tajna organizacija

U predlogu zabrane "Nacionalnog stroja" navedeno je da ta grupa deluje kao tajna organizacija koja svoje delovanje koristi za izazivanje nacionalne i verske mržnje, suprotno Ustavu Srbije.


Državno tužilaštvo Srbije uputilo je u oktobru 2008. godine inicijativu Ustavnom sudu Srbije za zabranu rada i delovanja te organizacije, prema inicijativi Ministarstva pravde.


U novembru 2005. godine 15 aktivista te neregistrovane neonacističke organizacije upali su na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vređali prisutne povicima "Komunistički retardi", "Ustaške sluge" i "Jevrejske svinje".


Presuda Fireru

Goran Davidović Firer u pratnji policije
 

Veće Okružnog suda u Novom Sadu osudilo je u novembru 2006. godine prvooptuženog u tom procesu Gorana Davidovića, zvanog Firer, na godinu dana zatvora zbog širenja verske, nacionalne i rasne mržnje.


Skupština Vojvodine je, takođe, u decembru 2005. godine usvojila zaključak kojim se od Vlade Srbije traži zabrana svih neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupa i organizacija na teritoriji Srbije.

Čanak: Zabraniti i Obraz

 

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak pozdravio je večeras odluku Ustavnog suda Srbije o zabrani organizacije Nacionalni stroj i zatražio da i ostale slične organizacije budu zabranjene.

"Pozdravljamo pobedu demokratije do koje se došlo minijaturnim koracima i uz veliku neodlučnost sudske vlasti. Ali, jedna lasta ne čini proleće. Treba zabraniti i Obraz i slične organizacije", rekao je Čanak agenciji Beta.

Dodao je da je Nacionalni stroj samo jedna od organizacija koje moraju biti uklonjene iz mogućnosti legalnog delovanja, "ukoliko želimo da Srbija koliko toliko dobije izgled civilizovane zemlje".

Čanak je zatražio da budu otkriveni i inspiratori i politički nalogodavci neonacističkih, klerofašističkih i rasističkih organizacija.

2024 © - Vesti online