Petak 11.12.2009.
18:51
Tanjug

Srbija bez pritiska da prizna Kosovo

Mesić je, reagujući na kritike predsednika Srbije Borisa Tadića povodom nastupa zastupnika Hrvatske u raspravi o legalnosti secesije Kosova pred Međunardnim sudom pravde u Hagu, rekao da Srbija nije imala kapaciteta da uspostavi vlast na Kosovu, ali ni za dalje pregovore o tome, i da Tadićeve izjave nisu na mestu, prenela je Hrvatska televizija.

Hrvatski mediji preneli su Tadićevu izjavu da iznošenje neistinitih tvrdnji hrvatskih predstavnika u Međunarodnom sudu pravde predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Srbije i da nastupi hrvatskih političara kvare odnose dva suseda.


Preneta je Tadićeva kritika namere odlazećeg šefa hrvatske države da na srpski Božić poseti Prizren, čime bi pružio podršku privremenim vlastima u Prištini i ukazivanje da su neutemeljene ocene sa Kaptola da Srbija vodi neiskrenu politiku prema BiH, jer bi na taj način Srbija ugrozila sopstveni teritorijalni integritet i narušila svoj kredibilitet u postupku pred sudom pravde u Hagu.

"Očekujem da hrvatski zvaničnici definišu svoju poziciju i nadam se da to nije namera da se naši odnosi spuste na niži nivo", zaključio je Tadić.

"Jutarnji list" je objavio tekst u kome se ističe da je Hrvatska pred Međunarodnim sudom u Hagu, zastupajući pravo Kosova na nezavisnost, između ostalog, "vraćala dug" SAD koje su rešile problem slovenačke blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz hrvatskog državnog vrha, list je naveo da su Vašington i Brisel pomogli u deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora, što joj omogućava skoro siguran ulazak u EU 2012.

Serž Bramerc
SAD nisu kritikivale Hrvatsku posle nedavnog nepovoljnog izveštaja Serža Bramerca u UN o saradnji s Haškim sudom, već su pohvaljeni hrvatski napori pred okončanje pregovora s EU.

SAD su insistirale da u procesu u Hagu učestvuje i jedna zemlja bivše Jugoslavije, a Hrvatska je bila najpodobnija za to, citirao je list neimenovanog zvaničnika, dodajući da je odluka o hrvatskom učešću usaglašena na najvišem državnom nivou, između predsednika Mesića i premijerke Jadranke Kosor.

Učešće Hrvatske na raspravi neće poboljšati, ali ni dramatično pogoršati odnose sa Srbijom, ali će joj pomoći u mnogim važnim zemljama, pogotovo u završnici pregovora o EU, piše list i podseća da su i prema Srbiji učinjeni pozitivni koraci - ukinute su vize za zemlje Šengena i dodatno podstaknuto njeno približavanje EU.

"Vojvodina s ovim slučajem nema ništa, niti Hrvatska na bilo koji način zagovara nešto u vezi s Vojvodinom, što bi uznemirilo ili destabiliziralo Srbiju", piše list, povodom izjava pojedinih političari u Srbiji da u toj argumentaciji Zagreba oko Kosova vide i pozive za otcepljenje Vojvodine, koja je u SFRJ imala isti status kao i Kosovo.

2024 © - Vesti online