Petak 11.12.2009.
18:19
Tanjug

Otvaranje Vizitorskog centra Sirmiuma

Ostaci Carske palate iz Sirmiuma u Sremskoj Mitrovici

Reč je o zajedničkom projektu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstva kulture, uz saradnju sa gradom Sremska Mitrovica i Turističkom organizacijom Srbije koja je već započela promociju Carske palate kao destinacije za domaće i strane posetioce.


Carska palata nekada

 

Carska palata u Sirmiumu je bila pravougaona, u središtu se nalazilo prostrano centralno dvorište sa atrijumom i fontanom. Otkriveni su masivni antički zidovi, delovi tadašnjeg uređaja za centralno grejanje, mozaički podovi površine oko 350 kvadratnih metara, fragmenti fresaka, pločice od raznobojnog mramora, ostaci kanalizacione i vodovodne mreže.


Otkriće grandioznog hipodroma koji se sa severne i severoistočne strane naslanjao na palatu i iz čije se svečane lože car obraćao narodu, nedvosmisleno je potvrdilo razmere i izuzetan značaj celog kompleksa.


Naknadne adaptacije i dogradnje, vidljive u osnovi palate, ukazuju na njen dug i buran život u poslednjim vekovima antičkog Sirmiuma, dodaje se u saopštenju.

Arhitektonsko rešenje Vizitorskog centra, koje je prilagođeno obliku lokaliteta, omogućiće posetiocima da sagledaju ostatke palate. Konzervatorski radovi na lokalitetu i mozaicima počeće, kako je najavljeno, sledeće godine.


Istraživanja ovog lokaliteta započeta su 1957. godine, a nalazi do kojih su došli domaći i inostrani stručnjaci pokazala su da je reč o ostacima nekada velelepne Carske palate (Palatium imperiale) u kojoj su se rađali, boravili, krunisali i venčavali rimski carevi.

Sirmijum je i jedno od odredišta na ruti "Put kulture rimskih imperatora" koja je osmišljena da bi se sva mesta od nemerljivog istorijskog i arheološkog značaja povezala u jednu celinu, onakvu kakva je postojala dok je još Rimsko carstvo bilo na obalama Dunava.


Ruta duga 600 kilometara trebalo bi da poveže carske palate koje su iza sebe ostavili rimski imperatori, počev od Sirmiuma, današnje Sremske Mitrovice. Na tom putu su i Singidunum (Beograd), Viminacium (Kostolac), Trajanova tabla, i most (Đerdap), Dijana (Kladovo), Feliks Romuliana (Zaječar), Medijana (Niš) i Justiniana Prima (Lebane).


Činjenica da je na tlu današnje Srbije rođeno 17 rimskih imperatora, predstavlja izuzetno značajan resurs za razvoj kulturnog turizma, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Sirmium, dom imperatora
 

Sirmium, jedna od četiri prestonice Rimskog carstva, grad je u kome je rođeno šest rimskih imperatora - Decije Trajan, Aurelijan, Prob, Maksimijan Herkulije, Konstancije II i Gracijan.


Istorija beleži i da su u palati boravili i čuveni imperatori - Dioklecijan, Galerije, Licinije, Konstantin Veliki i njegovi sinovi Konstans, Konstantin II i Konstancij II, zatim Julij Apostat, Valentinijan, Valens, Gracijan i Teodosije.

2024 © - Vesti online