Četvrtak 02.06.2011.
14:35
Vestionline

''Hrvatska obmanjuje Evropsku uniju''

Hrvatski mediji danas prenose sadržaj pisma koje je bivši premijer preko advokata Gorana Suića nedavno uputio premijerki, ali i na još 15 adresa, među kojima su čelnici evropskih institucija, predsednik i ostali nosioci vlasti u Hrvatskoj, lideri domaćih parlamentarnih stranaka i nekoliko ambasadora akreditovanih u Hrvatskoj.

Vodi se hajka protiv mene: Ivo Sanader
 

U pismu se, kako prenosi Večernji list, navodi da je Vlada lažirala podatke u izveštaju o ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog poglavlja s EU - Poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava). Suić naglašava da nikada nije podignuta nijedna optužnica, a kamoli brojne optužnice protiv Sanadera kako se to sugeriše u izveštaju vlade.

"Iznositi apsolutne neistine, a da ne kažem svesno lažirati podatke u izveštaju, sigurno nije put kojim Hrvatska treba da ide", piše u pismu.

Suić u pismu citira deo izveštaja Vlade o Poglavlju 23. u kome se navodi da je "Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala podigao brojne optužnice i pokrenuo brojne istrage, među ostalim protiv bivšeg predsednika Vlade i glavnih izvršnih funkcionera hrvatskih trgovačkih društava", ističući da su rečenice koje se odnose na Sanadera "tendenciozne i neistinite".

Pozivajući se na to da je pravo na odbranu osnovno ljudsko pravo zaštićeno i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali i domaćim Zakonom o krivičnom postupku, Sanaderov advokat, piše Večernji list, tvrdi da se bivšem premijeru krši baš to osnovno pravo, jer njegova odbrana nema uvid u spis, niti je upoznata s rezultatima istrage.

S druge strane, u medijima se stalno pojavljuju podaci iz istrage iako
je ona tajna. U pismu se takođe zaključuje da je bivši premijer izložen
medijskoj hajki i da se kreira politička atmosfera u kojoj je unapred
osuđen.

Hrvatska bivšeg premijera, koji se od 10. decembra prošle godine nalazi u pritvoru u Austriji, tereti za zloupotrebu položaja i ovlasćenja u više slučajeva.

2024 © - Vesti online