Sreda 01.06.2011.
19:48
Beta

RS pomaže Mladiću pre Beograda

Džombić je novinarima rekao da će odluku o finansiranju Mladićeve odbrane sutra predložiti Vladi RS, dodajući da očekuje da će ona biti i usvojena.

Džombić najavio pomoć Mladiću

Prema njegovim rečima, već je pokrenuta procedura dodele pomoći Fondaciji koja će pružati pravnu pomoć osobama koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić danas je takođe najavio da će Vlada RS finansijski pomoći odbranu osoba optuženih pred Haškim tribunalom, uključujući i Ratka Mladića.

"Vlada RS treba putem Ministarstva pravde da pruži pomoć u pravnom smislu, ne samo generalu Mladiću, već i svim ostalim osobama optužnim za ratne zločine, kako bi im se omogućila podrška u procesu suđenja", kazao je Đokić novinarima.

On je najavio formiranje Fondacije za pomoć Srbima optužnim za ratne zločine, kako bi se organizovala njihova odbrana i sve ono što država treba da obezbedi dok traje suđenje.

Pomoć Mladiću u Sheveningenu ponudila je i Ambasada Bosne i Hercegovine u Holandiji.

“Srbija nema materijalne obaveze prema Mladiću“

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić, s druge strane, kaže da Srbija nema nikakve materijalne obaveze prema Mladiću jer se nije

Srbija nema obaveze prema Mladiću: Rasim Ljajić

dobrovoljno predao, ali da je dužna da dostavi dokumentaciju na zahtev Mladićeve odbrane i Tužilaštva tribunala.

Ljajić je rekao da Savet, ipak, može da odluči da iz humanitarnih razloga dodeli materijalnu pomoć licu protiv kojeg se vodi postupak pred Haškim tribunalom ako njegova porodica, odnosno advokat, dokaže da je lošeg materijalnog stanja.

Prema Ljajićevim rečima, takav zahtev mogli bi da zatraže Mladićeva porodica ili njegov advokat uz podnošenje dokaza o lošem materijalnom statusu.

"Da bi neko ostvario pravo na osnovu Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom potrebno je da ispunjava tri uslova - da je državljanin Srbije i da se dobrovoljno predao i da nije pravosnažno osuđen pred Tribunalom. Pošto se Mladić nije dobrovoljno predao on formalno pravno ne ispunjava uslove", rekao je Ljaijć.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić uhapšen je u četvrtak 26. maja u selu Lazarevo kod Zrenjanina, a u Haški tribunal prebačen je juče.

Mladić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid i ratne zločine. Bio je u bekstvu od 1995. godine, kada je protiv njega podignuta optužnica.

2024 © - Vesti online