Sreda 01.06.2011.
18:50
Vestionline

Srbija ne menja stav o Kosmetu

Na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju, Stefanović je rekao da razume da pojedini političari žele da daju "svoj pečat" rešavanju krize, ali da građani treba da obraćaju pažnju samo na izjave onih političara koji su nadležni i koji imaju relevantne informacije, poput predsednika, premijera, resornog ministra i njega.

Sednica skupštinskog odbora za KiM

"Sve ostalo je deo političkog folklora. Ljudi treba da znaju ko je na izvoru informacija, a meni se čini i da znaju", rekao je on, ali je dodao da je u svakom demokratskom društvu rasprava o svim pitanjima dozvoljena.

Izjava Stefanovića usledila je nakon stava koji je potpredsednik Vlade i lider socijalista Ivica Dačić izneo u intervjuu nedeljniku NIN da bi Kosovo trebalo podeliti između Srbije i Albanije.

Stefanović, međutim, ne odbacuje mogućnost da se razgovara i o podeli Kosova, ponovivši da o svim temama može da se priča jer srpska strana želi da bude konstruktivna i ne želi da je optuže da se protivi dijalogu.

On se nada da će na razgovorima u Briselu sredinom juna biti postignut dogovor o pitanjima kao što su sloboda kretanja, katastar, matične knjige i telekomunikacije, ali je kao medijske spekulacije označio tvrdnje da je sve već dogovorno i da je u tome ulogu imala i predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Za Čedu je Dačićeva ideja nerazumna

Lider LDP-a Čedomir Jovanović odbacio je kao "nerazumnu" ideju Ivice Dačića da Beograd o podeli Kosova treba da razgovara sa Tiranom, a ne sa Prištinom.

Dačićeva ideja nerazumna: Čedomir Jovanović

"Mislim da nema nikakvog razuma ni u ideji koju je (Dačić) izneo pre dve nedelje o podeli Kosova, ni u ovoj najnovijoj razradi te teme po kojoj bi mi Kosovo delili sa Tiranom. To mi, pre svega, govori o stepenu haosa koji prati odnose u vladajućoj koaliciji i poslednjoj fazi jedne politike bez vizije", smatra Jovanović.

“Nemam nikakvo razumevanje za takve besmislice, a one su samo refleks nastojanja da se spreči razgovor koji je preduslov naše suštinske promene - kako smo stigli do pozicije u kojoj se nalazimo. Ideja o podeli Kosova je zapravo bežanje od odgovornosti I za debakl na Kosovu”, rekao je Jovanović.

On je još jednom ponovio da se “umesto jalove borbe za teritoriju, koja je davno izgubljena, treba fokusirati na prava Srba koji žive na Kosovu, na korišsćenje svih mogućnosti koje pruža kosovski pravni sistem, dijalog sa Albancima, pronalaženje partnera u regionu i na takav način obezbediti promenu pozicije Srbije na mapi Evrope”.

2024 © - Vesti online