Sreda 01.06.2011.
15:29
Vestionline

Rešenje za komunikacije bez zastoja

Usled pojave sve većeg broja "pametnih" (smart) uređaja očekuje se naglo povećanje broja korisnika mobilnog interneta, a samim tim i količine prenetih podataka. Danas se suočavamo sa rastom saobraćaja preko mobilnih telefona od 100 odsto godišnje.

M2M (Machine to Machine)

 

Sve više uređaja (senzori, automobili, medicinski uređaji, ulična svetla i mnogi drugi) biće povezano, a povećana pokrivenost i sve veći broj propisa podrška su ovom trendu. Umesto milijardi ljudi, biće hiljade milijardi povezanih uređaja, a Nokia Siemens Networks za to obezbeđuje efikasna rešenja zasnovana na M2M konceptu.

M2M servisi omogućavaju komunikaciju raznovrsnih uređaja putem telekomunikacione infrastrukture, čime se doprinosi automatizaciji procesa rada, lakšem održavanju i nadgledanju sistema. M2M servisi se veoma jednostavno i lako prilagođavaju specifičnim potrebama korisnika i brzo se nadograđuju.

"Aplikacije koje su uvek aktivne, kao što su neprestano proveravanje statusa na socijalnim mrežama, provere lokacija, elektronske pošte i slično su vrlo popularne i značajne za krajnje korisnike. Pri tome je važno znati da korišćenje tih usluga, usled povećane količine saobraćaja, značajno utiče na opterećenje i kvalitet mreže, a time i na percepciju krajnjeg korisnika. Na primer, gledanje YouTube videa na smartfonu koristi isti kapacitet mreže kao i istovremeno slanje 500.000 SMS poruka. Česte interakcije pametnih uređaja sa mrežom kao rezultat mogu dovesti do pojave nezadovoljstva krajnjih korisnika usluga, koji su suočeni sa kratkim trajanjem baterije i zagušenjem mreže. Smart Networks je upravo odgovor na ovu pojavu, a naš cilj je zadovoljan krajnji korisnik", izjavio je Miodrag Radojević, generalni direktor Nokia Siemens Networks Srbija.


U prilog potrebi za efikasnijim korišćenjem kapaciteta postojećim mreža govori i podatak da je, u poslednje dve godine, samo u Srbiji broj korisnika širokopojasnog interneta povećan za 12.1 odsto.

"Kombinacija stalnog korišćenja aplikacija, mobilnosti i rasta broja korisnika smartfon i tablet uređaja, kao što je Ipad, predstavljaju sve veći izazov operaterima širom sveta. Elementi SmartNetworks rešenja uključuju optimalno upravljanje mrežnom signalizacijom i korisničkim saobraćajem zahvaljujući maksimalnom iskorišćenju mrežnih kapaciteta”, naglasio je Josef Lorenz, vodeći ekspert za tehnologiju u kompaniji Nokia Siemens Networks.

Smart Energy

 

Sledeći koncept održivog razvoja sa idejom da doprinese povećanju energetske efikasnosti i uštedi električne energije, kompanija Nokia Siemens Networks osmislila je rešenje „Smart Energy“ koje obuhvata uvođenje električnih brojila nove generacije kao i neophodne mrežne infrastrukture. Povezanost Smart Energy rešenja sa Internetom, između ostalog omogućava krajnjem korisniku da u svakom trenutku ima uvid u potrošnju električne energije u svom domaćinstvu, kao i mnoge druge primene.

Kompanija Nokia Siemens Networks je jedini proizvođač koji je u svoja rešenja za mreže ugradio poseban industrijski standard, uobičajen kod smartfonova, koji omogućava redukovanje signalizacionog saobraćaja za skoro tri puta, dok u isto vreme produžava život baterije samog uređaja.


O Nokia Siemens Networks
Nokia Siemens Networks je vodeći svetski proizvođač telekomunikacione opreme i rešenja. Kompanija nudi širok spektar mobilnih, fiksnih i konvergentnih mrežnih tehnologija, kao i profesionalnih usluga, uključujući integraciju, implementaciju i održavanje sistema.

Deluje u 150 zemalja, a sedište je u Espoou u Finskoj. Nokia Siemens Networks je partner sa sva tri vodeća operatera u Republici Srbiji.
 

2024 © - Vesti online