Sreda 01.06.2011.
14:07
Vestionline

Tahiri: Srbiji treba De Gol

Edita Tahiri

"Status Kosova je rešen. Kosovo je nezavisna, suverena i demokratska država i to poglavlje je zatvoreno. To je realnost, i Srbija sa tom realnošću treba da uhvati korak", rekla je Tahiri.


"Srbija i Kosovo", naglasila je, "teže da postanu članice Evropske unije (EU) i shvataju značaj dobrosusedskih odnosa i saradnje u regionu kao ključnih kriterijuma. Te političke smernice zahtevaju reformu političkog mentaliteta u Srbiji što", kako je rekla, "podrazumeva priznanje Kosova."

"Srbija donošenjem tako progresivne odluke ne bi učinila istorijski presedan jer su u svetskoj istoriji poznati slični postupci, a Srbija bi svoj presedan učinila ako bi pronašla svog Šarla de Gola, koji bi doneo tu odluku", poručila je Tahiri.

Ideje o podeli Kosmeta "nisu i nikada neće biti deo pregovora" jer one spadaju u "staru hegemonističku politiku Srbije", ocenila je Tahiri.

Upitana o mogućem "razgraničenju Srbije i Kosova", ona je rekla da je "Kosovo kao nova država ušlo u proces utvrđivanja granica sa susednim zemljama."

"Dovršili smo proces utvrđivanja granica sa Crnom Gorom, dok je sa Makedonijom u toku - slično će biti i sa Srbijom jer je to neophodna praksa za svaku novu državu", zaključila je Edita Tahiri.

2024 © - Vesti online