Petak 11.12.2009.
16:25 >> 18:51h
Tanjug

Ban Ki-mun razgovarao sa srpskim ministrima

Vuk Jeremić

"Generalni sekretar UN je sa ministrom Jeremićem razgovarao u naporima UNMIK-a i situaciji na Kosovu, uključujući status dijaloga o šest područja praktičnih dogovora," rekla je Banova predstavnica za štampu Vanina Marači.


Jeremić i Ban su takdoje razgovarali o pitanjima vezanim za Haški tribunal i procesu koji se pred Međunarodnim sudom pravde vodi o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, dodala je Marači.

Dragan Šutanovac

Ministar odbrane Srbije, Dragan Šutanovac, istakao je u razgovoru sa generalnim sekretarom UN-a da Srbija želi, ne samo da bude korisnik, već i kontributor u aktivnostima UN.

Ban Ki Mun je rekao da se do sada nikada nije sreo s nekim ministrom odbrane i da mu jedrago što Srbija zeli da podiže svoj ugled kroz učešće u mirovnim operacijama, što je za UN veoma važna aktivnost.


On je naveo da mu je poznato da Srbija ima jaku tradiciju učešća u mirovnim operacijama UN i smatra da je to odličan način da se pokaže kao odgovorna država.


Ban Ki-mun
Ban je izrazio zahvalnost zbog spremnosti Srbije da pojača svoj angažman u mirovnim operacijama i pohvalio dosadašnje aktivnosti srpskih mirovnjaka u četiri afričke zemlje, navode u srpskom mnistarstvu odbrane.


Generalni sekretar UN smatra da je mirovna misija "Eufild" u Libanu jako vazna i pružio je podršku ideji da srpski mirovnjaci sa španskim kontingentom uzmu učešće u toj misiji.

2024 © - Vesti online