Sreda 01.06.2011.
08:00
Sarajevo-x

Otkrivene tajne oznake na piramidama

Kamera je usnimila do sada neotkrivene oznake
 

Oznake, za koje se nije znalo 4.500 godina, otkrivene su pomoću kamere koja je toliko mala da može da uđe u bilo koju rupu u kamenim vratima, na kraju uskog tunela.

Pronađene oznake su u formi hijeroglifa, crvene boje, kao i linije u kamenu.

Prema rečima profesora Filipa Dž. Kinga, profesora egiptologije na Univerzitetu Harvard, slične linije su i ranije pronađene u Gizi.

"Ponekad predstavljaju onoga ko je gradio tu sobu ili označavaju datum, a ponekad su smernice za simbol početka ili kraja tunela", kaže King.

Postavlja se pitanje koja je svrha ovih tunela. Postoje arhitektonska objašnjenja, simbolička, religijska pa čak se neka i odnose na usklađivanje položaja sa zvezdama.

"Mislim da konačna reč o tome tek treba da se napiše. Izazov je to što čovek fizički ne može istražiti tunele, jedino robot", dodaje profesor King.

Robot- istraživač, koji je uslikao oznake, nazvan je Dedi po istoimenom mađioničaru faraona Keopsa, koji je bio glavni konsultant za vreme izgradnje piramida.

Robota su dizajnirali inženjeri sa Univerziteta Lids, sa kolegama iz Francuske i Engleske. Iako su i ranije roboti istraživači pomagali u istraživanju piramida, ovaj robot jedini je uspeo da snimi podove i zidove u detalje, zahvaljujući mikro kameri.

Kamera je uspela da skenira i dve igle na vratima komore na kraju tunela.

"Više od dvadeset godina ljudi su se pitali šta je svrha ovih igala. Ideja je da su možda predstavljale ručke ili ključeve, ali nove slike bacaju sumnju na postojeće teorije", kaže Šon Vajthed iz Velike Britanije.

2024 © - Vesti online