Sreda 01.06.2011.
08:00
S media

Napravila parfem od urina

Čik pomirišite parfem od urina
 

Pisali smo već o neobičnim parfemima koji mirišu na krv, sahranu i vulvu, ali ne i - urin.

Autor ove ideje je veoma hrabra konceptualna umetnica Čeri Tri. Kao vatreni pobornik reciklaže, Tri pokušava da preradi sav otpad koji vidi oko sebe da bi pomogla planeti. Jednog dana setila se da čak i mokraća može da bude bolje upotrebljena.

Sakupljala je sopstveni urin isključivo jutro posle noći punog meseca u parfemske bočice. Njena ideja je da je samo tako sakupljeni urin dobar za pravljenje parfema. Posmatrala je kako njen brat u destileriji pravi votku i viski, pa je odlučila da pokuša da sa šećerom fermentiše urin i stvori miris.

Čeri je svoj urinski miris prvi put napravila 2006. godine. Prvi pokušaj prošao je neslavno jer je, kako je rekla, stavljeno premalo šećera pa tečnost nije fermentisala onako kako je bio predviđeno i brzo se pokvarila.

Naredni pokušaji su bili uspešniji. Tri kaže da je fascinirana kako se miris menja u zavisnosti od toga šta je jela prethodnog dana: miriše na slatko ako je pojela puno meda, a očajno posle obroka sa piletinom.

Iako je urin je otpadni produkt on je sterilan, osim ako osoba nije bolesna. Prilikom fermentacije sa šećerom stvara se alkohol koji ubija sve postojeće bakterije u tečnosti.

Tri veruje da će njena kreacija da zaživi. Doduše, već se žali se da će morati da prodaje male količine parfema (količina se prilikom fermentacije prepolovi) ili osmisli nov način kako da ljudi sami prave parfem od sopstvenog urina, ali o logistici takvog poduhvata kaže da još ne želi da razmišlja.

2024 © - Vesti online