Utorak 31.05.2011.
23:20

Eskvajer: Najbolje knjige pišu muškarci

Lista "Eskvajera" uvredila žene pisce i novinare

Na listi 75 najboljih knjiga u izboru uredništva časopisa nalazi se samo jedna knjiga ženskog pisca i to zbirka priča Flaneri O' Konor "Teško je nači dobrog muškarca", dok su sve ostale "dobre" knjige napisali muškarci, kao što su Čarls Bukovski, Henri Miler ili Džek Keruak.

Američka javnost, posebno žene novinari i pisci, zaprepašćena je ovom listom.

"Iz te liste se zapravo može izvesti zaključak da bi muškarci trebalo da čitaju samo mušku književnost, da muškarci ne bi trebalo da se dosađuju čitajući knjige koje su napisale žene i da su pisci remek dela isključivo muški autori, što je sasvim pogrešno i potpuno iluzorno, čak i uvredljivo", izjavila je Roksan Grej, novinarka časopisa "Atlantik Vajr".

Na blogu koju je kreirala izdavačka kuća "Džojland" za samo dva sata žene su predložile preko 250 lista sa po 75 knjiga čiji su autori žene, a koje muškarci nikako ne bi smeli da propuste da pročitaju.

Zanimljivo je da je "Eskvajer" 2008. godine oštro kritikovao listu najboljih 20 knjiga čiji su autori isključivo žene, a koja je objavljena na feminističkom blogu "Džezabel".

2024 © - Vesti online