Utorak 31.05.2011.
16:32
Vestionline

Lažna uzbuna u Hagu - stigao Mladić

I pored ružnog vremena novinarske ekipe se skupljaju oko Tribunala

"I ja sam bila probuđena. Normalno, svaki put kad postoji jedan ovakav događaj, svi su zainteresovani da znaju kada će i kako osoba biti prebačena u Hag", rekla je portparolka Suda Nerma Jelačić.

Ona je podsetila da ni Beograd, ni Hag neće saopštavati tačno vreme transfera, a na pitanje postoji li okvirni rok u kojem Tribunal očekuje Mladića, rekla je da bi to moglo da bude "u toku ove sedmice".

"Mi se vodimo pravnim rokovima koji su propisani srbijanskim zakonom, a srbijanski zvaničnici su rekli dva do četiri dana - dakle, u toku ove sedmice. Mi smo u Hagu spremni, kad god ta odluka bude donesena", zaključila je Jelačić.

A ispred Haškog tribunala se, uprkos kiši i prohladnom vremenu, i dalje skupljaju novinarske ekipe, sve je više reportažnih kola, iako sam Sud deluje uobičajeno: oko podneva, na spratu je u toku suđenje Radovanu Karadžiću, u prizemlju montiraju dodatnu opremu za predstavnike medija, a jedan kurir doneo je nekom u Tribunalu veliki buket cveća.

Što se tiče lažne uzbune, svi su već do 6.45 saznali da nije u pitanju izručenje, već da je Mladić u Beogradu posetio grob svoje ćerke. 

Specijalni sud u Beogrdu odbio je jutros pristiglu žalbu na izručenje Ratka Mladića sudu u Hagu. Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da će Mladić biti isporučen što pre, što zavisi od vremena koje je potrebno ministarki pravde Snežani Malović da potpiše izručenje. Mediji su preneli da je izručenje moguće već danas.

2024 © - Vesti online