Utorak 31.05.2011.
14:17 >> 16:02h
Vestionline

Odbijena Mladićeva žalba, pravac Hag

Vreme Mladićevog izručenja čuva se u tajnosti

Odlukom krivičnog vanpretresnog veća Odeljenja za ratne zločine rešenje o Mladićevom izručenju je postalo pravosnažno i prosleđeno je na potvrdu ministarki pravde Snežani Malović. Posle potpisa ministarke, steći će se svi procesni uslovi za Mladićevo izručenje Tribunalu u Hagu, ali će tačno vreme izručenja biti čuvano u tajnosti iz bezbednosnih razloga.

Bosiljka Mladić je u danas došla u zgradu Specijalnog suda noseći sa sobom veliki kofer, ali nije davala izjave medijima.

Advokat Šlajić je rekao da su tokom celog dana planirane posete njegovom branjeniku. Između ostalih, posetiće ga sin Darko i penzionisana profesorka Pravnog fakulterta Smilja Avramov.

Mladić nije primio rešenje o odbijanju žalbe na izručenje Tribunalu u Hagu, ali ga je primio Šaljić, kao njegov branilac. Šaljić je rekao da ne zna kada će Mladić biti izručen. Pretpostavlja da će to evenetualno biti sutra, ali kaže da "vlast radi šta hoće".

Prema rečima Šaljića, Mladić je danas saslušan povodom suđenja za oružje koje je pronađeno u njegovoj kući i rekao da je oružje njegovo, a da porodica nije znala da je ono u kući.
 

Transport Ratka Mladića u Hag sprovešće pripadnici policije pod jakim merama obezbeđenja.

Rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića u petak je doneo istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Ekspresno odbijanje žalbe

 

Žalba na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje haškog optuženika Ratka Mladića Tribunalu u Hagu jutros je stigla u Specijalni sud kji je imao rok od tri dana da odluči o njoj. Mladićev zastupnik advokat Miloš Šaljić je žalbu poslao juče oko 17.30 poštom, a u njoj je naveo da se Mladiću ne može suditi zbog bolesti, kao i da iz tog razloga ne trebalo ni da bude izručen Haškom tribunalu.

"Bolesnom čoveku se ne može suditi", rekao je on i ponovio da je Mladićevo zdravstveno stanje veoma loše.

Mladić je uhapšen 26. maja u kući njegovog rođaka Branka, u selu Lazarevu kod Zrenjanina, i od tada se nalazi u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu gde čeka ekstradiciju Hagu.

Aktuelnom optužnicom Haškog tužilaštva, Mladić se u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

2024 © - Vesti online