Utorak 31.05.2011.
14:07
Ž. Marković - Vesti

BiH ponovo tuži Srbiju?

Mogućnost revizije tužbe pominje se još od 2007. kada je Međunarodni sud pravde u Hagu ocenio da Beograd nije odgovoran za događanja u Srebrenici.

Tako sarajevska štampa prenosi tvrdnje neimenovanog izvora iz Haga koji kaže da "postoji mnogo činjenica da se optužbe za genocid za koje se tereti Mladić povežu s Beogradom".

Vlast danima ćuti

 

Osim prvih reakcija nakon hapšenja generala Ratka Mladića, niko se nije oglasio iz vrha vlasti Republike Srpske.

 

Jedini koji javno govori o Mladiću je lider Socijalističke partije i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić koji smatra da RS nema razloga da saginje glavu zbog Mladića, nego treba hrabro da ustane u zaštitu njegovog autoriteta, jer je on veličina koja je stala na čelo vojne kolone, kad je bilo najteže.

- Prvi je zajednički zločinački poduhvat direktno vezan s Momčilom Perišićem i Slobodanom Miloševićem, a drugi je komandna odgovornost za genocid, koja se opet tiče Beograda, odnosno najviše komande Vojske Jugoslavije. Vrlo je važno videti personalni dosije Ratka Mladića, videti njegova vojnička unapređenja i obrazloženja tih unapređenja, iza kojih je stajao Momčilo Perišić kao i Vrhovni savet odbrane. Ti dokumenti su, nažalost, zaštićeni svojevremenim dogovorom Karle del Ponte i Srbije i oni bi morali biti korišteni u ovom predmetu - rekao je ovaj izvor.

I dok u Federaciji razmišljaju kako da tuže Srbiju u Republici Srpskoj se spremaju za centralni miting, koji će biti održan danas u Banjaluci.

Protest organizuje Boračka organizacija, a očekuje se da će na Trg Krajine doći više od 10.000 građana. Čelnici BORS-a juče su apelovali da protest bude miran i dostojanstven.

Očekuje se da u Banjaluku dođu građani iz svih delova Srpske za koje će biti organizovan prevoz, a poziv da učestvuju na mitingu upućen je svim zvaničnicima RS, ali još nije poznato da li će se oni pridružiti protestu.

2024 © - Vesti online