Ponedeljak 30.05.2011.
23:17
Beta

Nema opasnosti od uvođenja viza

Broj "lažnih azilanata" smanjen u odnosu na prethodnu godinu
 

Dačić je precizirao da je broj "lažnih azilanata" u padu, a srpske vlasti će primeniti i stroge mere prema svima koji zloupotrebe slobodu putovanja u EU, uključujući oduzimanje pasoša i zabranu izlaska iz zemlje.

Dačić je to izjavio posle razgovora sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Sesilijom Malmstrem, naglasivši da su i mnoge zemlje u EU već ukinule materijalne povlastice koje su dosad neosnovano mogli da uživaju "lažni azilanti".

Srpski ministar je rekao da se sa evropskom komesarkom dogovorio da Evropska komisija i srpske vlasti zajednički pripreme niz zakonskih mera kojima bi sprečilo da ubuduće iz Srbije iole veći broj lica može da krene u EU i traži azil bez ikakve osnove, već samo zarad određene materijalne dobiti i kraćeg smeštaja.

Svi koji neosnovano traže azil bivaju vraćeni u Srbiju, jer postoji ugovor o readmisiji koji je potpisan s članicama EU, a Srbiju u EU smatraju sigurnom, demokratskom zemljom i zato nema nikakvog osnova da neki srpski državljanin dobije "politički" azil u EU, predočio je Dačić.

Vlada u Beogradu je već usvojila pravila o putovanju u EU, što znači da policija ima pravo i da kontroliše putnike, shodno sporazumu s EU, a to znači da može da proveri koliko imaju novca, da li imaju povratnu kartu za putovanje i zdravstveno osiguranje.

Srbija je preuzela i ozbiljne obaveze a to je da se smanji broj lažnih azilanata, jer tu nema reči o bilo kakvim razlozima političkog progona, već u pitanju lica koja zloupotrebljavaju slobodni vizni režim da bi stekla ekonomsku korist.

Pošto su u preko 90 odsto slučajeva ti "lažni azilanti" Romi i Albanci s juga Srbije, srpske vlasti moraju "prema tome imati jako pažljiv pristup, da ne bismo prešli na drugu stranu tog problema, a to je da se zadre u neka osnovna i ljudska prava, pa vodimo računa da sve mere budu u skladu sa rešenjima koja se primenjuju i u drugim državama Evrope i EU", dodao je Dačić.

Dačić je rekao da je broj lažnih azilanata, prema podacima EU, znatno smanjen poslednjih meseci. Prošle godine je ukupno u svim zemljama EU bilo nešto više od 17.000 azilanata iz Srbije, i to najviše u Švedskoj, Nemačkoj, Belgiji i Luksemburgu.

I dalje će se, međutim, primenjivati sve da se to smanji i srpske vlasti će uvesti veoma oštre mere i svakako zaštitne mere, što znači da će, objasnio je srpski ministar, svako ko zloupotrebi slobodni vizni režim EU, morati da snosi i određene zakonske sankcije.

2024 © - Vesti online