Ponedeljak 30.05.2011.
12:03
Đ. Barović - Vesti

Hoću da me brani Šešelj!

Najbliži: Sin Darko, supruga Bosiljka i snaja Biljana

 - Rekao mi je da bi zaista voleo da ga Šešelj brani, a ako to ne bude izvodljivo zbog propisa u Hagu, onda da mu bude pravni savetnik - kazao je Mladić i time demantovao pisanja pojedinih beogradskih medija po kojima je general Mladić za Šešelja rekao "da je kreten koji bruka Srbe po Hagu".


- Ništa od navodnih psovki ili uvreda prema Šešelju moj otac mi nije izrekao - objasnio je Darko Mladić i dodao da mu general saopštio i prvih dvadesetak imena budućih svedoka odbrane. -

Upisao sam pune dve strane tih ljudi, ali time ćemo se kasnije baviti zato što se nismo bavili konkretnim tačkama optužnice, već samo nekim detaljima.
On se osvrnuo i na dijagnozu i zaključak tima specijalista koji su pregledali generala.

Prvi put video snaju


Jučerašnji dan je za generala Ratka Mladića bio posebno zanimljiv zato što je uz suprugu Bosiljku i sina Darka, prvi put video svoju snaju Biljanu. Kako "Vesti" nezvanično saznaju susret snaje za svekra prošao je jako emotivno. Ratko se zaplakao i u više navrata joj ponovio: "Jako si lepa."


Tako, kako saznajemo, danas bi Ratko Mladić prvi put trebalo da vidi i svoje unuke Stefana i Anastasiju, a najverovatnije i rođenu sestru Milicu, ali i brojne rođake koji su tokom jučerašnjeg dana stigli iz više krajeva Bosne i Hercegovine i smešteni su kod Mladićeve supruge Bosiljke.


Negira Srebrenicu


- Ispričao mi je da ma šta da je urađeno u Srebrenici, juna 1995. godine, on nema nikakve veze sa tim. Rekao mi je da je on tamo spasao veliki broj žena, dece i boraca Armije BiH i da je njegovo naređenje bilo da se prvo evakuišu ranjenici, žene i deca, a onda zarobljeni borci. Šta je i ko iza njegovih leđa uradio nije njegova stvar jer moj otac ništa nije naredio - kazao je Darko Mladić.

- Posle konsultacija sa nekim doktorima mogu da kažem da ili nije tačna dijagnoza ili zaključak, pošto ne može biti i jedno i drugo - rekao je Darko.


Generalov sin je novinarima podelio nalaz petorice doktora u kome piše da general Mladić boluje od gubitka spoznaje sposobnosti i gubitka pamćenja, ali i od niza drugih bolesti srca i krvnih sudova kao i oduzetosti desne strane tela. Ipak, zaključak je da je sposoban da pristupi sudu i prati tok sudskog postupka.

- Mislim da moj otac nije sposoban za suđenje u Hagu. Pozivam stručnu javnost da prokomentariše ovu dijagnozu, a vlasti u Srbiji da dopuste veštačenje njegovog zdravstvenog stanja. Mom ocu su prekršena osnovna ljudska prava i mi ćemo, zbog toga, uz žalbu Specijalnom sudu, pisati i Sudu pravde u Strazburu. Ne bavim se nikakvom taktikom odlaganja slanja u Hag mog oca, već tražim da pravosuđe u Srbiji ispoštuje zakonsku proceduru.

Advokat porodice Miloš Šaljić tvrdi da je generalovo zdravstveno stanje dodatno pogoršalo u poslednjih 24 časa.

- Na pamet su počele da mu padaju krajnje morbidne ideje. I dalje stalno govori o poseti grobu ćerke Ane, a onda je, kada smo mu objasnili da to najverovatnije neće biti moguće iz bezbednosnih razloga, rekao da onda u zatvor donesu sanduk sa njenim lešom.

Šaljić tvrdi da je pogoršanje očigledno i zbog niza drugih krajnje morbidnih komentara koje ima.

- Najpre kaže, ako mu se ne ispune uslovi, da će peške krenuti u Haški tribunal, a onda počne da priča kako je zadovoljan tretmanom koji ima u pritvoru i da stalno priča sa čuvarima, da bi došao na ideju da mu donesemo kameru da on to sve snimi. Situacija je alarmantna. On je imao tri moždana infarkta i pitanje je koliko će još dugo živeti - kazao je Šaljić i potvrdio da će poslednjeg dana za podnošenje žalbe na rešenje o izručenju Haškom tribunalu podneti žalbu, ali poštom.   

2024 © - Vesti online