Ponedeljak 30.05.2011.
08:00
Blic

Ogledalo koje meri otkucaje srca

Ogledalo koje meri otkucaje srca
 

Još 2009. godine, mladom Mingu Zer Pou, studentu elektro i medicinskog-inženjeringa sa Univerziteta u Masačusetsu, palo je na pamet da veb kameru na svom laptop računaru pretvori u uređaj za merenje otkucaja srca.

Uređaj koji je tada napravio nije bio potpuno tačan u svom radu, ali iz ideje da napravi softver koji će pomoći lekarima i pacijentima sa srčanim problemima, stvorio se projekat koji je dobio prvu nagradu - ogledalo koje meri vitalne znake.

Kako ogledalo funkcioniše
 

Prošle godine došao je na ideju na napravi dvoslojno ogledalo iza kog se nalazi kamera povezana sa laptop računarom, a koje kada stanete ispred njega meri otkucaje vašeg srca kada vas vidi u odrazu. Kada primeti da neko stoji ispred njega, ogledalo meri otkucaje srca koje šalje krv u krvne sudove.

Krv apsorbuje svetlo, pa što više krvi putuje kroz krvne sudove, to je manji odraz svetla koje ogledalo očitava. Veb kamera koja je postavljena u ogledalu očitava te sitne fluktuacije odbijenog svetla, a kompjuterski program te podatke pretvara u broj otkucaja srca, kako je objasnio Ming Zer Po.

Ova mogućnost nije novost, ali su dosad istraživači pratili rad srca i drugih organa preko kamere visoke rezolucije, a ideja mladog naučnika bila je da ovaj izum prilagodi svim kamerama običnih laptopova kao i kamerama “pametnih” telefona, kako bi ga učinio dostupnim svim korisnicima, a ne samo onima sa “dubokim” džepom.

U celom projektu mu je pomogao cimer sa istog fakulteta, Den Mekdaf, koji je osmislio kod za obradu podataka u realnom vremenu, koji pomaže običnoj kameri da generiše podatke i očita ih kao broj otkucaja srca na laptopu. Ova dva mladića još uvek usavršavaju čudesno ogledalo, koje žele da plasiraju na tržište kasnije ove godine, a njegova cena i dalje nije poznata.

Osim što će ovaj “medicinski uređaj” moći da meri otkucaje srca, moći će da očitava i rad drugih organa, kao što su disanje i količina kiseonika u krvi.


- Ovo ogledalo će moći da vam pokaže vaše unutrašnje zdravlje. Kada se ljudi budu ogledali u njemu moći će da pomisle da je to njihov identitet iznutra, i da ne pokazuje samo njihov spoljašnji izgled - izjavio je Ming Zer Po o svom izumu.

2024 © - Vesti online