Nedelja 29.05.2011.
14:11
Vestionline

Na pomolu dogovor sa Prištinom

Ivanović kaže da je optimista da će predstavnici Beograda i Prištine postići sporazum po pitanju električne energije, telekomunikacija, slobode kretanja i vazdušnog prostora.

Očekuje dogovor s Prištinom: Oliver Ivanović

Na pomolu je, kako je dalje rekao, i razrešenje pitanja učešća predstavnika Prištine na međunarodnim i regionalnim forumima.

“To su otprilike rezultati na koje se sada računa, s tim da je moguće da ćemo napraviti pomak, i ja se veoma zalažem da se napravi pomak po pitanju nestalih i kidnapovanih lica”, rekao je Ivanović.

On je dodao da je dobra prilika da se konkretni dogovori finalizuju već na sledećem sastanku koji bi trebao da bude održan sredinom juna.

Ivanović je ocenio da će sva druga pitanja biti dotaknuta i razmatrana ali je izrazio sumnju da će za kratko vreme biti napravljen pomak, pre svega zbog perioda godišnjih odmora koji sledi.

Tim Beograda za dijalog sa Prištinom je spreman za nastavak razgovora i tokom letnjih meseci, kazao je Ivanović i dodao da sumnja da će ostali učesnici dijaloga koji se vodi u Briselu biti spremni na tako nešto.

"Mislim da je možda za očekivati da ćemo imati još jedan, eventualno dva sastanka a da ćemo nakon toga imati pauzu. Samo da se finalizuje ovo što je započeto ali sumnjam da će biti otvaranja novih tema, osim pitanja kidnapovanih i nestalih koje nesumnjivo zaslužuje pažnju”, rekao je Ivanović.

Posle Mladića više sluha za srpske stavove


Osvrnuvši se na hapšenje ratnog lidera bosanskih Srba, generala Ratka Mladića, Ivanović je ocenio da je to bila zakonska obaveza i da to može da samo pojača kredibilitet i Vlade i Srbije u međunarodnoj zajednici.


Ivanović je izrazio nadu da će nakon hapšenja Mladića međunarodna zajednica imati više sluha za srpske stavove i interesovanja kako bi se na sličan način rešavali problemi vezani za zločine počinjene nad Srbima u BiH i na Kosovu i Metohiji.

2024 © - Vesti online