Nedelja 29.05.2011.
11:35 >> 12:57h
Vestionline, Beta

Vanredno stanje u Ljigu zbog poplava

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, reka Ljig je u opadanju i stanje u toj opštini se popravlja nakon prestanka padavina.

U Srbiji počela letnja sezona poplava (arhiva)

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić potvrdio je da se voda u Ljigu povlači. Nemamo nikakvih drugih informacija da ima bilo kakvih problema na teritoriji Srbije, ali ćemo nastaviti da pratimo situaciju, rekao je Marić.

On je precizirao da je u Ljigu reč o bujičnim poplavama, gde kanalizacija ne može da primi toliku količinu vode, a ne radi se o ljudskom propustu.

Ekipe za vanredne situacije iz Valjeva, Mionice i Ljiga još su na terenu u Ljigu i ostaće dok god se voda ne povuče iz stambenih objekata, rekao je Marić i podsetio da je u toj opštini poplavljeno oko 50 stambenih objekata, oko 30 objekata u okolnim mestima, dok je oko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta te opštine pod vodom.

On je istakao da je u Ljigu došlo i do klizišta na magistralnom putu kod mesta Slavkovica, na to područje su upućene ekipe i saobraćaj je u prekidu.

Videćemo kako će se situacija dalje odvijati, jer se najavljuju povremeni pljuskovi, dodao je Marić.

Nevreme pogodilo i takovski kraj

Nevreme koje je noćas pogodilo takovski kraj oštetilo je kamenu podlogu na lokalnim putevima, a bujica je uništila oko stotinu hektara na kojima su bili zasejani krompir i kukuruz, saopštio je jutros Opštinski štab za vanredne situcije.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković rekao je agenciji Beta da su izvorišta pijaće vode u Gornjim Banjanima i Brezni isključena zbog zamućenosti, pa se oko 2.000 domaćinstava od jutros vodom snabdeva iz cisterni.

Poplavljena je i Jugoimportova fabrika "Etno-Art" u Koštunićima, a reka Čemernica u Pranjanima poplavila je oko 30 hektara njiva. Pojedinim kućama nije moguće prići, jer je voda oštetila puteve.

Podsetimo, prošle nedelje su jake poplave pogodile i Novi Pazar gde je takođe pričinjena velika materijalna šteta, usled čega je bilo proglašeno vanredno stanje i u tom gradu.

2024 © - Vesti online