Nedelja 29.05.2011.
11:12
Vestionline, Srna

Mladić ne priznaje sud ali će se braniti

Njegov sin Darko Mladić kaže za "Večernje novosti" da je njegov otac izrazio želju da vidi svoje prijatelje Ljiljanu Bulatović i Miću Grubora, te da je pravio spisak koga bi još želio da vidi.

Pravna savetnica: Smilja Avramov

Nakon posete generalu Mladiću u ćeliji Specijalnog suda, njegova supruga Bosiljka rekla je za "Večernje novosti" da on prima lekove, ali da takvo lečenje, kako kaže, njemu nije dovoljno.

"Ispričao je sinu i meni da je težak moždani udar doživeo 2008. godine. To mu je bio treći udar po redu. Od tada mu je desna strana gotovo oduzeta. Od tada se sam snalazio i lečio", kaže Bosiljka.

Želi da bude sahranjen pored kćerke

Govoreći o prvom susretu sa suprugom i ocem posle skoro deset godina, Bosiljka ističe da su to za njih bili šokantni trenuci. Ona ističe da je najvažnije sada da mogu da ga vide i odnesu mu što je potrebno i u ovakvim okolnostima moguće, te dodaje

Šokantni trenuci: Bosiljka Mladić

da su mu odneli fotografiju unuke i unuka.

"Ta fotografija kao da mu je dala snagu. Poželeo je, a to je istakao i u zahtevu sudu, da mu dozvole da vidi Darkovu decu. Raspitivao se o svima nama. U jednom momentu nam se izvinio za sve što smo zbog njega proživeli. Nekoliko puta se izvinjavao. I danas, i juče... Posebno mi je saopštio kako bi želeo da ode na grob naše kćerke Ane. I zavetovao me da uz nju bude sahranjen", naglasila je Bosiljka Mladić.

Od naredne nedelje stiže i penzija

Advokat Miloš Šaljić izjavio je za "Blic" da bi porodica Ratka Mladića tokom naredne sedmice mogla da počne da prima penziju koju nije dobijala od 2005. godine, jer za to sada nema nikakvih zakonskih prepreka. On je dodao da država mora da omogući isplatu penzija jer nema osnova da to sprečava. Reč je, kaže Šaljić, o stečenom pravu koje se ne moće izgubiti.

"Prvo Mladić treba da potpiše ovlašćenje i to će uraditi u ponedjeljak, a pravo da podiže penziju dobiće njegov sin. Kada će to moći da uradi zavisi od administrativnih prepreka. Nadam se da će to da se desi za nekoliko dana ali u ovoj zemlji se nikada ne zna", rekao je advokat porodice Mladić.

Rodbina “odvela“ policiju do Mladića


Praćenje rodbine i ljudi osumnjičenih da su pomagali Mladiću dovelo je do njegovog hapšenja, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Praćenjem do Mladića: Rasim Ljajić

"Utvrdili smo nekoliko pravaca od kojih smo očekivali da će nas odvesti do Mladića: njegovi ratni drugovi, grupa bosanskih Srba koji žive u Srbiji, koji su bili sa njim povezani u prošlosti, i naposletku njegova familija", rekao je Ljajić u intervjuu  britanskoj agenciji Rojters.


"Jedan od tih tragova konačno nas je odveo do Mladića", rekao je Ljajić.

Bilo je dojava iz Zrenjanina


Ministar je rekao da je pre nekoliko godina dobio dojavu gde se Mladić nalazi, koja je vodila ka istoj kući gde je pre dva dana uhapšen.


"Jedan čovek je zvao pre izvesnog vremena i tražio da razgovara sa mnom i rekao da je u jednom selu blizu Zrenjanina video plavi 'folksvagen golf' takvih i takvih registarskih tabilica i da misli da je video Mladića unutra", rekao je Ljajić.


Ministar je naveo da je sve informacije dao bezbednosnim agencijama koje su nastavile da prate taj slučaj, ali da je "trag zatim postao hladan".

Što se tiče uslova u kojima je Mladić živeo, Ljajić je rekao da je on "živeo asketskim životom, praktično nikada nije napuštao svoje sklonište, retko je otvarao prozore, soba je bila u neredu sa mnoštvom lekova i pilula na stolu".


Ljajić je rekao da je Mladić sam davao sebi terapiju, kao i da je pronađen stari mobilni telefon koji nije koristio.

Mladić je uhapšen u četvrtak u selu Lazarevu, kod Zrenjanina u kući svog rođaka. Optužnica protiv Mladića podignuta je pred Haškim tribunalom 1995. godine, a u bekstvu je zvanično od kraja 1996. godine.

2022 © - Vesti online