Nedelja 29.05.2011.
02:21
Beta

I Mesić proslavio Dan mladosti

Mesić bio na proslavi Dana mladosti u Kumrovcu
 

Na ovom tradicionalnom okupljanju prvi put je učestvovao bivši predsednik Hrvatske i počasni predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Stjepan Mesić.

"Josip Broz Tito bio je velika ličnost svog vremena, bio je neko koga se valja sećati i kome treba odati priznanje i za ono što je napravio tokom Drugog svetskog rata i u posleratnom razdoblju", rekao je, kako prenose hrvatski mediji, Mesić.

On je dodao da je Tito grešio, ali ne u strateškim odlukama kada je, kako je rekao, pozvao na ustanak protiv okupatora i njegovih pomagača, kad je odbio Staljinov diktat, kad se opredelio za radničko samoupravljanje, kad je udario čvrste temelje Pokreta nesvrstanih ili kad je dao podsticaj za donošenje Ustava iz 1974. godine koji je republike definisao kao države.

Njegov govor okupljeni, od kojih su mnogi nosili partizanske uniforme, prekidali su povicima odobravanja uzvikujući "Tito, Tito".

On je istakao da je u Kumrovec došao zbog istine, podsetivši da je u osnovi Hrvatske antifašizam. Mesić je kritikovao "pokušaje relativiziranja zločinačkog karaktera ustaške države", ali i podizanje četničkog vojvode Draže Mihajlovića na pijadestal nacionalnog heroja u susednoj Srbiji.

On se usprotivio i onima koji "slikaju Tita kao monstruma i bezdušnog diktatora kojem je na pameti bio samo luksuz".

Poštovaoci Josipa Broza Tita slikali su se s partizanskim obeležjima ispred njegove rodne kuće i spomenika.

2024 © - Vesti online