Nedelja 29.05.2011.
00:37
Beta

Obama ne brine za Ruse i prebacuje avione F16 u Poljsku

F-16 spreman za let u Poljsku
 

Obama je najavio da će do 2013. u jednu poljsku bazu biti razmešteni američki avioni C130 i F16. Najverovatnije će, kako je prenela je agencija ANSA, biti prebačeno oko 48 aviona F16, a Obama je precizirao i da je reč o privremenom premeštanju, tako da će letelice kasnije biti vraćene u svoje baze.


Obama je istovremeno iz Varšave pozvao Poljsku i zemlje regiona Srednje i Istočne Evrope da uvide da su dobri odnosi sa Rusijom u interesu celog regiona.


"Smatram da 'resetovanje' odnosa SAD i Rusije donosi koristi i regionu i Rusiji, smiruje tenzije, omogućava dijalog", kazao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom.


"Važno je da se privodi kraju memorandum koji znači prisustvo američkih vojnika u Poljskoj. Nisu baš brojni ali to je vrlo važan gest", kazao je Tusk o premeštanju američkih vojnih aviona.

"NATO je tu da brani NATO"

 

Obama je takođe naglasio privrženost SAD glavnom načelu zapadnog vojnog saveza, da je NATO tu da brani NATO.

 

"NATO je najjači vojni savez u istoriji jer se branimo zajedno", kazao je Obama i naglasio da će Poljska biti angažovana u antiraketnom štitu i projektu protivraketne odbrane, jer NATO želi da stvori klimu u regionu Srednje Evrope da je garantovana bezbednost.

2024 © - Vesti online