Subota 28.05.2011.
12:04
Đ. Barović - Vesti

Zagrljaj pun strepnje

"Mnogo ste mi nedostajali. Baš mnogo". Ovo su bile prve reči generala Ratka Mladića kada se, posle skoro deset godina skrivanja, juče susreo sa suprugom Bosom i sinom Darkom. Usledio je čvrst zagrljaj. General je zaplakao, a zatim i njegova supruga i sin.

Nakon viđenja sa ocem: Darko Mladić isped Specijalnog suda


- Razgovarali su oko 40-ak minuta. Mada su u zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu ušli oko 11 časova, sa njim su se sreli tek 40-ak minuta kasnije. Odneli su mu odelo, ali je oko pola sata trebalo da ga on obuče - priča izvor "Vesti" blizak ovoj porodici.


General je odmah prepoznao svoje najmilije, a razgovor je tekao otežano zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Uglavnom su pričali o zdravlju, ali i Darkovoj

Nije kriv za zločine


Darko Mladić je odbio da odgovara na bilo koje pitanje koje nije imalo veze sa zdravstvenim stanjem njegovog oca, ali upitan na koji način se Ratko Mladić odnosi prema optužnici Haškog tribunala, odgovorio je da on te optužbe ne priznaje.


- Rekao nam je kratko da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret, a videćemo da li ćemo biti u prilici da to i dokažemo - kazao je Darko Mladić, koji se novinarima obratio i na srpskom i na engleskom jeziku.

deci, a njegovim unucima. Na kraju posete, kako saznajemo, general je toliko jako zagrlio Bosiljku i Darka da nije hteo da ih pusti da odu. Obećali su da će mu već sutradan ponovo doći u posetu.


Bosiljka i Darko su zgradu Specijalnog suda napustili oko 12. 48 sati, a sin najtraženijeg haškog begunca je prvi put posle deset godina skrivanja generala, odlučio da stane pred kamere.


Pred oko stotinak novinarskih ekipa, Darko Mladić je objasnio da je jako zabrinut za zdravlje svog oca zbog čega smatra da u ovom trenutku nije moguće njegovo izručenje Haškom tribunalu.


- Najbolje bi bilo da mog oca pregleda nezavisna komisija. Zbog toga tražim od države da ga odmah prebaci u neku bolnicu, po mogućstvu VMA, i dozvoli nezavisnoj lekarskoj komisiji, sa stručnjacima iz Rusije, da ga pregledaju. Verujem da uz savremenu dijagnostiku, taj pregled može da se završi za jedan dan - kazao je Darko Mladić i dodao da je indikativno što su mediji u Srbiji već počeli da ublažavaju zdravstveno stanje njegovog oca.


- Iskreno smo zabrinuti i nije nam namera da tražimo bilo kakvo odlaganje ili tome slično. Želimo samo da dobije adekvatnu negu. A, ako mi neko kaže da je pregled preko EKG-a dovoljan, onda je to smešno - kazao je Darko Mladić.


Prema njegovim rečima, general je prepoznao i njega i suprugu Bosiljku.


- Svestan je da se nalazi u zatvoru, ali jako otežano priča. Desna ruka mu je poluoduzeta i ne može da se služi prstima. Rekao nam je i da nema osećaj u desnoj strani tela. Koliko smo saznali, neki lekari su ga pregledali i nalazi se pod lekarskim nadzorom, ali mislim da to nije dovoljno - kazao je Darko i objasnio da je, preko svojih prijatelja iz Rusije koje nije imenovao, već ugovorio dolazak dvojice specijalista iz oblasti kardiologije i neurologije.


- Oni bi prisustvovali ispitivanjima, ali i sudelovali u tumačenjima rezultata s obzirom da je politička komponenta u ovom slučaju jako značajna i ne bih voleo da ona utiče na realno zaključivanje njegovog zdravlja. Na državi je sada da im dozvoli pregled ili ne - pojasnio je sin generala Mladića.

Ožiljci od moždanih udara


Prema rečima Darka Mladića, njegov otac je odmah po prebacivanju u Specijalni sud u Beogradu pregledan, urađen mu je EKG i skener glave.
- Nažalost, on ne zna više detalja o tom pregledu, sem da su doktori navodno otkrili dva ožiljka od dva moždana udara koja je preživeo, ali nije znao da kaže koje lekove je počeo da prima, rekao je Darko.

2024 © - Vesti online