Petak 27.05.2011.
17:37
Beta

Izručite Mladića, zdravlje nije prepreka

Najbolje je lečenje u Hagu: Nataša Kandić

"On posle toliko godina može da ima zdravstvene probleme, ali Haški tribunal pruža najbolje usluge svima koji tamo dođu.

On treba da se nađe u Hagu i onda ćemo svi znati kakvo mu je zdravstveno stanje", kazala je Kandić novinarima ispred Specijalnog suda.

Kandić je navela da smatra da je najbitnije da počne suđenje i da se donese odluka o spajanju postupaka protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

"Važno je da proces krene i konačno se završi jer su to suđenja koja mogu da pomognu novoj fazi odnosa u regionu, u kojoj bi bila otvorena debata o tome šta se stvarno desilo", rekla je Kandić.

Prema njenim rečima, Mladićevo suđenje bi predstavljalo stvarno suočavanje sa prošlošću i veliku šansu da Srbija bude otvorena za raspravu o prošlosti.

Kandić je, komentarišući izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića o hapšenju Mladića, rekla da je "jucerašnje hapšenje imalo visokozvanični državni karakter", ali da Tadić "nije bio u pravu kada je rekao da je ono prilika da se zatvori tamna strana istorije".

"Ona nikad neće biti zatvorena", rekla je Nataša Kandić.

Ona je ocenila i da je izvesno da procedura za izručenje Mladića ima veze sa izveštajem glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji će ga obrazložiti pred Savetom bezbednosti UN 6. juna.

2024 © - Vesti online