Petak 27.05.2011.
22:19
Srna

Nema uslova za izručenje Vučurevića Hrvatskoj ili BiH

Božidar Vučurević
 

Advokat Božović rekao je da mu je takav akt Tužilaštva uručio istražni sudija Dilparić u četvrtak prilikom saslušanja Vučurevića.


Božović je naveo da je u petak predao zahtev za hitno puštanje iz pritvora Vučurevića, s obzirom na to da je na žalbu odbrane Apelacioni sud ukinuo rešenje Višeg suda u Šapcu o tome da su ispunjeni uslovi za izručenje Hrvatskoj i BiH i rešenje o pritvoru, zbog nenadležnosti šabačkog suda.


"Smatram da bi trebalo da istražni sudija to ozbiljno razmotri, jer je u saslušanju koje je obavljeno u četvrtak, neposredno pre privođenja generala Ratka Mladića u ovaj sud, zaključeno da ne postoje uslovi zakonom predviđeni za izručenje Vučurevića Hrvatskoj i BiH", rekao je Božović.


On je istakao da je odbrani uručen, kako je naveo, "veoma ohrabrujući stav Višeg tužilaštva u Beogradu Posebnog odeljenja za ratne zločine koje je dalo svoj akt, kojim je rečeno da nisu ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Božidara Vučurevića ni Hrvatskoj ni BiH".

Nema više uslova za držanje u pritvoru

Božović je ocijenio da na osnovu akta Tužilaštva, ali i zbog narušenog zdravlja, 75 godina starosti, kao i pogoršanog zdravstvenog stanja zbog boravka u zatvoru, nisu više na snazi nikakvi uslovi za Vučurevićevo držanje u pritvoru.


"Mi očekujemo da sud to ozbiljno razmotri", rekao je Božović.


Božidara Vučurevića uhapsile su srpske vlasti 4. aprila na graničnom prelazu u Malom Zvorniku po poternici Hrvatske, koja ga tereti za bombardovanje Dubrovnika, a u međuvremenu je i BiH zatražila njegovo izručenje.


Vučurević je najpre boravio u ekstradicionom pritvoru u Šapcu, a zatim je posle odluke Apelacionog suda u Beogradu, koji je proglasio Sud u Šapcu nenadležnim, prebačen u zatvor u Beogradu.

2024 © - Vesti online