Petak 27.05.2011.
15:28
Vestionline

Nesvrstani ponovo "sastanče" u Beogradu

Vuk Jeremić zadovoljan što će Beograd ponovo ugostiti Pokret nesvrstanih
 

"Nije nostalgija ono što Srbiju upućuje na obnavljanje veza sa nesvrstanim zemljama, već duboko uverenje da se međunarodna stabilnost i prosperitet ne mogu učvrstiti bez uvažavanja stavova većine u globalnoj porodici naroda", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Beograd bio okosnica Pokreta nesvrstanih, dajući ogroman doprinos njegovom razvoju i napretku u periodu od skoro trideset godina.

"Kao deo našeg strateškog opredeljenja ka promišljenoj, uravnoteženoj i aktivnoj spoljnoj politici, Srbija će nastaviti da pruža ruku svojim prijateljima u Pokretu", rekao je Jeremić i dodao da je Srbija tu odluku donela kao suverena država, odlučna da igra principijalnu ulogu na svetskoj pozornici.

"U tom smislu, već smo ojačali prisustvo u mirovnim operacijama UN u jednom broju nesvrstanih zemalja. Osim toga, osnovali smo fond Svet u Srbiji za stipendiranje studenata iz nesvrstanih zemalja, i tako omogućili stotinama mladih da se školuju na Beogradskom univerzitetu", naveo je šef srpske diplomatije.

“Nakon što smo pre pet decenija bili domaćini Prvog samita, veoma smo počastvovani što možemo da uputimo poziv našim kolegama iz PNZ da se vrate na mesto gde je sve počelo kako bismo proslavili taj događaj i odali priznanje mudrosti, viziji i državništvu njegovih osnivača”, zaključio je Jeremić

2024 © - Vesti online