Petak 27.05.2011.
14:33
Vestionline

Patrijarh Irinej u Mileševskoj eparhiji

Patrijarh Irinej osveštaće novopodignuti konak
 

Patrijarh će, kako je najavljeno iz Informativne službe Srpske pravoslavne crkve, celivati mošti Svetog kralja Vladislava, ktitora manastira, kao i moštima Svetih mučenika mileševskih.

Izgradnjom trećeg konaka sa 34 sobe u porti Mileševa, koji je namenjen verskom turizmu, hodočasnicima grobu Svetog Save i srednjovekovnoj galeriji fresaka, kao i posetiocima kulturne baštine Polimlja, završena je obnova na ruševinama manastirskog jezgra.

Patrijarh će pre toga posetiti crkvu brvnaru na Vodenoj Poljani na Zlataru, a zatim i Hram svete Trojice u Novoj Varoši gde će biti služena kraća molitva.

Kako je najavljeno, patrijarh će u nedelju osveštati novopodignuti hram posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na Gukama u Pljevljima, a zatim će biti služena liturgija uz učešće arhijereja i sveštenstva više eparhija Crkve.

Patrijarh će posetiti i manastir Svete Trojice u Pljevljima, a očekuje se da će imati susrete sa predstavnicima verskog i kulturnog života Raške oblasti.

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir kod Prijepolja na reci Mileševci. Sazidan je u 13 veku u raškom stilu po ugledu na ranije vladarske zadužbine Studenicu i Žiču. Freske Mileševa se ubrajaju među najbolja evropska ostvarenja 13 veka, a od njih najpoznatiji je Beli Anđeo.

2024 © - Vesti online