Subota 28.05.2011.
08:00
Vestionline

Vrnjačka Banja, karnevalska prestonica Evrope

Turistička organizacija Vrnjačke Banje već šest godina organizuje Međunarodni vrnjački karneval, koji za osam dana trajanja okupi oko 400.000 posetilaca i više od 4.000 maskiranih učesnika karnevalske povorke iz čitavog sveta.

Proteklih godina učesnici karnevalske povorke su dolazili iz Brazila, Italije, Rumunije, Indonezije, Francuske, Rusije, Kine, Bugarske, Turske i svih zemalja bivše Jugoslavije.

Vrnjački Karneval je nosilac više priznanja među kojima se izdvaja priznanje Turističke organizacije Srbije "Turistički cvet" za nabolju turističku manifestaciju u Srbiji.

Od 2006. godine Vrnjačka Banja je punopravan član Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC), koja okuplja članove iz preko 50 zemalja. Svake godine FECC organizuje Konvenciju u jednoj od država članica, a neka od mesta u kojima je održana su Tenerife, Sankt Petersburg , Zakopane, Patras, Aruba, Sus, Dubrovnik, Malta...

Ove godine Konvencija će biti održana u Vrnjčkoj Banji s obzirom na to da je to mesto izabrano da 2011, od 28. maja do 5. juna, bude karnevalska prestonica Evrope.

Tokom osam dana učesnici Konvencije će se pored radnog dela upoznati sa zemljom domaćinom. Pored Turističke organizacije Vrnjačke Banje kao organizatora, ovaj projekat će podržati Skupština Opštine Vrnjačka Banja, Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Kruševca, Turistička organizacija Leskovca, Čivijaški Karneval – Šabac, Baletski studio "Amadeus“ Požarevac, Studio "Maslačak“ Beograd i drugi.

Konvencija će okupiti oko 150 učesnika iz preko 25 zemalja Evrope i sveta.

2024 © - Vesti online