Petak 27.05.2011.
12:00
M. Pavlović - Vesti

Ratka uhapsili, pa ga doselili

Hapšenje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u fokus svetskih medija plasiralo je i mirno banatsko selo - Lazarevo.

Skromno skrovište: Kuća u kojoj se krio general

Ta varošica, sa blizu 3.500 stanovnika, kolonista koji su posle Drugog svetskog rata došli u Vojvodinu, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, nalazi se na 11 kilometara od Zrenjanina, na putu prema Vršcu.


Porodica Mladić u Lazarevu živi već 65 godina, a doselio ih je pokojni Dušan, koji je došao iz sela Božanovići, kod Kalinovika u Republici Srpskoj.


Gotovo svi meštani su znali da su Mladići iz Lazareva najbliži rod sa generalom, jer je

Jatak išao na pecanje?

 

- Branko Mladić, kod koga se u kući general navodno krio, u Lazarevu poznat je po robinzonskom načinu života. Branko je juče šetao selom, vozio bicikl i išao na pecanje u pratnji svog psa. Kada se pronela vest o hapšenju, svi su bili u šoku - priča komšija iz Pete ulice, koji je naravno želeo da mu se ime ne spominje.


On kaže da ne veruje da je Branko odranije skrivao svog rođaka Ratka, jer bi optuženog generala neko u Lazarevu sigurno prepoznao.

on ovde dolazio davno, još kao oficir JNA.


Akcija hvatanja Mladića, po rečima meštana, počela je oko četiri sata ujutro u četvrtak. Pretresene su tri kuće - Branka (gde je general navodno uhapšen) i Dragana, sinova Dušana Mladića, kao i kuća njihovog zeta Zorana Stanojčića. U akciji specijalaca korišćeno je oko 20 vozila, koja su se u selu zadržala nekoliko sati.


- Meštani su ogorčeni - kaže Zoran Jelić (58), zaposlen u Mesnoj zajednici Lazarevo.


- Ovde sam rođen, ceo vek sam proveo tu, znam svakog čoveka, znam ko su im deca, roditelji i babe, pa i ko koji bicikl vozi, ali za nekog Milorada Komadića niti znam niti iko zna u selu. Mislimo da je Mladić negde uhapšen i ovde dovezen pod okriljem noći i potom "osvanuo" kao naš meštanin. Mi smo malo selo da bi neko mogao tu da se krije, a i okruženi smo njivama ravnim kao tepsija, pa i nismo pogodni za bilo kakvo prikrivanje, rekao je Jelić za "Vesti".


Inače, gotovo 97 odsto žitelja Lazareva su Srbi. Uglavnom rade u Zrenjaninu ili u poljoprivredi. Selo je poznato po velikom broju fakultetski obrazovanih ljudi. Među najpoznatijim Lazarevčanima su Nenad Bjeković, bivši fudbaler "Partizana", golmani Milan Šarović (Dinamo), Delivoje Šarenac (Vardar), centarhalf Proletera i Štutgarta Jovo Simanić, ali i Miodrag Babić, tvorac i dugo godina prvi čovek Hemofarma. Selo ima fudbalski klub (vojvođanska liga) košarkaški, šahovski i džudo klub koji je dao nekoliko reprezentativaca Srbije.


Radiotelevizija Srbije je javila da se Mladić krio u kući svog rođaka u Ulici Vuka Karadžića. Prema rečima komšija, akcija je izvedena munjevito i kuća je pretresana više puta.


Meštani Lazareva tvrde da nikada u selu nisu videli haškog begunca, a pojedini su rekli da ga ne bi prijavili vlastima čak i da su ga videli.


Deo meštana napao je verbalno kamermane pojedinih medija koji su se pojavili u selu. Kuća u kojoj je navodno boravio Mladić, izgleda skromno, a u njenom dvorištu nalaze se - poljoprivredne mašine.

Akcija bez pompe

 

- Malo nas je sve iznenadilo to da je akcija hapšenja haškog begunca izvedena bez velike pompe, sa samo samo šest običnih policijskih automobila i četiri civilna vozila beogradskih tablica. Pomislio sam da se radi o nekoj rutinskoj kontroli policije, jer je nedavno u selu u jednoj kući otkriveno nekoliko bombi i neko oružje - kaže jedan od komšija.

 

Privedeni i rođaci

 

Po selu se pronela nezvanična priča da su pored Ratka Mladića uhapšeni i njegovi rođaci Branko Mladić (59), po zanimanju TV mehaničar, a inače zemljoradnik i čovek koji je u pomenutoj kući živeo sam, s obzirom na to da nema bližu porodicu. Takođe, uhapšen je i Zoran Stanojčić, Mladićev brat od tetke, koji živi u istoj ulici.

2024 © - Vesti online