Petak 27.05.2011.
02:01
Vestionline, Beta

Protesti i privođenja zbog Mladića

Tokom popodneva i večeri više grupa od po 20 - 30 osoba, uglavnom mlađih građana, pokušala je u centru Beograda da organizuje proteste povodom hapšenja Mladića, ali su ih u tome sprečavale jake policijske snage.

Nakon intervencije policije, okupljeni mladići razbežali su se po okolnim ulicima.

Oni su pre toga upalili baklju i uzvikivali parole "Hvala ti, Ratko" i "Spasi Srbiju i ubij se, Borise", a pripadnicima policije su poručili: "Idite na Kosovo".

Za sada će, kako navode u policiiji, biti podnete krivične prijave protiv tri osobe, kao i jedna prekršajna prijava.

Dvoje povređenih u Novom Sadu

Protesti u Novom Sadu bili su nešto žustriji nego u Beogradu. Grupa oko 500

Skinuta zastava Hrvatske


Kolona mitingaša protestovala je i ispred zgrade Srpskog narodnog pozorišta, gde je sinoć počelo 56. Sterijino pozorje.


Među učesnicima te kulturne smotre je i više pozorišnih trupa iz inostranstva, a jedan mladić skinuo je hrvatsku zastavu s pročelja SNP-a. Nakon skidanja hrvatske zastave neko je pokušao da ukloni i zastavu BiH.

demontranata pokušalo da upadne u zgradu Radio-televizije Vojvodine i zgradu pokrajinskog odbora Demokratske stranke, a u sukobu s policijom povređene su dve osobe.

Demonstranti su ispred zgrade RTV-a fizički napali jednog čoveka na biciklu, nakon čega je izbila opšta tuča, koju je prekinula policija. Oni su uzvikivali "Ustaše" i psovali ministra policije Ivicu Dačića.

Demonstranti su prevrtali večeras i kontejnere za đubre, palili baklje, bacali takozvane topovske udare i uzvikivali pogrdne parole.

Uzvikivali su pogrdne parole, poput "Nož, žica, Srebrenica", "Spasi Srbiju i ubij se, Borise", "Tadiću, ustašo", kao i "Ustanak", "Ustani, Srbijo".

"Situacija u zemlji je stabilna"

Direktor policije Milorad Veljović potvrdio je da je policija privela više osoba koje su učestvovale u protestima u Beogradu i Novom Sadu, prvenstveno iz preventivnih razloga.


On je kazao da je situacija u celoj zemlji stabilna i pod kontrolom iako je manjih protesta bilo i u Aranđelovcu, Čačku, Kraljevu i Zrenjaninu.

Haški optuženik Ratko Mladić uhapšen je juče u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

2024 © - Vesti online