Četvrtak 26.05.2011.
04:06
Vestionline

Arsen Dedić otvorio “Mikser“

Pop legenda - Arsen Dedić

Na glavnoj bini u silosima Žitomlina na donjem Dorćolu u Beogradu, na nekadašnji Dan mladosti, doajen jugoslovenske šansone Dedić nastupio je u svom dobro poznatom maniru diskretnog šarmera, uz klavirsku pratnju sina Matije, džez pijaniste i aranžera.

Nove zvezde i novi talas


Muzički program ovogodisnjeg Mikser festivala obeležiće neke tačke zajedničke istorije, od kojih su najvažnije 20 godina od raspada SFRJ 1991.godine i 30 godina od vrhunca jugoslovenskog "novog talasa" 1981. godine.


Nakon izuzetno dobre prve festivalske večeri, do kraja festivala nastupiće bendovi : Neočekivana Sila, Jarboli, Veliki Prezir, Zemlja gruva, Svi na pod, Vrooom i Petrol.

Obeležavajući 20 godina od prvog nastupa u proleće 1991. godine, Darkwood Dub će odsvirati svoj prvi, kasetni album "Paramparčad".

Brojni zaljubljenici u Arsenove nežne, mudre pesničke reči i romantičnu muziku,

publika grada za koji je vezan gotovo pola veka, od festivala Beogradsko proleće 1967.godine i kultnog filma "Višnja naTašmajdanu" 1968. godine za koji je napisao jednu od svojih najlepših pesama "Odabraćeš gore", uživali su večeras u ponovnom susretu sa poznatim umetnikom.

Dedić je publiku Miksera podsetio na svoja rana ostvarenja sa prve tri ploče, objavljene 70-ih godina prošlog veka, "Čovjek kao ja", "Arsen 2" i "Homo Volans", na popularne šlagere, romantične pesme kojima je nežno ispevao složene odnose između dvoje ljudi, o životu, podsetio na vreme mira i toplih emocija.

Pozivom da otvori najveći regionalni festival kreativnosti, ovogodišnji "Mikser" festival, čiji je koncept javni dijalog sa eks-jugoslovenskom pop estetikom, Beograd se na pravi način odužio legendi jugoslovenske autorske kompozicije, a Dediću je zauzvrat, pred novom publikom, po ko zna koji put potvrdio da njegove kompozicije ne "zastarevaju".

I video rad Marine Abramović na “Mikseru“

Na otvaranju “Miksera“ premijerno je prikazan i video rad "The Hero", jedne od najznačajnijih svetskih umetnica današnjice Marine Abramović, posvećen sećanju na njenog oca, narodnog heroja.

Delo "The Hero" nastalo 2001. godine, nakon smrti njenog oca, govori o ličnoj, ali i kolektivnoj istoriji naroda sa ovih prostora i kao takvo bitan je element ovogodišnje izložbe “Visual Art zone“, koja se bazira na ispitivanju prirode kolektivne memorije i percepcije istorijskog nasleđa nekadašnje Jugoslavije.

Video rad proslavljene umetnice rođene u Beogradu 1946.godine u partizanskoj porodici, jednog od pionira performansa čiji su radovi izlagani u najznačajnijim institucijama savremene umetnosti u svetu i koja je u prošlogodišnjoj anketi magazina "Tajms" svrstana među 100 najznačajnijih svetskih umetnika, publika ovogodišnjeg “Miksera“ moći će da pogleda svih pet festivalskih dana.

2024 © - Vesti online