Sreda 25.05.2011.
17:32

Usvojen zakon, nema više blanko ostavki

Ukidanje blanko ostavki je jedan od uslova na putu ka EU
 

Za izmene zakona glasalo je 119 poslanika vladajuće većine od ukupno 128 prisutnih. Glasanju o tom zakonskom predlogu nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Skupština je usvojila amandman poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandre Jerkov i Olene Papuge koji utvrđuje da na izbornoj listi svaki treći kadidat mora biti žena.

Izmenama zakona utvrđeno je da u slučaju prestanka mandata ženi, nju u parlamentu menja prvi sledeći kandidat na izbornoj listi, a ne sledeća žena na listi, kako je prvobitno bilo predloženo.

Usvojen je i amandman Partije ujedinjenih penzionera Srbije koji precizira da poslanika, izabranog sa koalicione liste, u slučaju prestanka mandata, menja kandidat za poslanika iz iste političke partije.

Amandmanom šefa poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije- Jedinstvena Srbija utvrđeno je da se članu vlade kome je prestala funkcija, pod određenim uslovima, dodeljuje upražnjeni poslanički mandat ako je već imao poslanički mandat u istom sazivu.

Izmenama zakona utvrđeno je da poslanik ostavku podnosi Skupštini Srbije, overenu kod organa nadležnog za overu potpisa, u roku od tri dana od dana overe.

Utvrđeno je da se, kada poslaniku prestane mandat pre isteka vremena na koje je izabran, mandat dodeljuje prvom sledećem kandidatu sa izborne liste. Izmene zakona predviđaju da se posle izbora mandati dodeljuju kandidatima za poslanike po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata na listi.

2024 © - Vesti online