Sreda 25.05.2011.
15:35
Vestionline

Slovačka ne da Kosmetu da bude država

Ivan Gašparovič, predsednik Slovačke
 
Poljski mediji su juče izvestili da Srbija, Slovačka i Rumunija neće učestvovati na samitu zbog toga što će Kosovo biti tretirano kao nezavisna država.

Podsećajući da Slovačka podržava Srbiju i smatra Kosovo i Metohiju delom teritorije Srbije, Trubač je objasnio da je poziv za samit upućen predsednici Atifeti Jahjagi stvorio prepreku za učešće Slovačke, ali da je problem otklonjen pošto je Poljska prihvatila predlog Slovačke.

"Učestovaćemo na samitu. Predsednik Gašparovič je doneo tu odluku posle sastanka s premijerom Mikulašom Dzurindom i dugih razgovora s poljskim domaćinom", izjavio je Trubač.

"Nismo želeli da učešćem na samitu promenimo stav Slovačke, koja ne priznaje nezavisnost Kosmeta. Iz tog razloga smo izneli predlog poljskoj strani i pošto je poljska strana prihvatila naš predlog, možemo da učestvujemo na samitu", rekao je on.

"Predlog je bio da ne bude nikakvih državnih oznaka, zastave, naziva Republika Kosovo niti ikakve zajedničke deklaracije s potpisom predsednice Kosova", kazao je Trubač i dodao da to znači da naziv Republika Kosovo neće biti korišćen ni na stolovima niti u sali za sastanke.

Slovački predsednik će u petak učestvovati na plenarnom sastanku dvadesetak šefova država i na večeri, kojoj će prisustvovati i američki predsednik Barak Obama, i neće imati nikakav bilateralni susret s predsednicom Kosova, rekao je Trubač.

2024 © - Vesti online