Utorak 24.05.2011.
17:00
B92

EK skratila postupak za vraćanje viza

EU: Lažni azilanti ugrožavaju bezvizni režim
 

Talas nemira na severu Afrike i protest Belgije i još nekih zemalja zbog azilanata sa Balkana pokrenuo je u Evropskoj komisiji raspravu o kontroli kretanja kroz Uniju.

U prvom trenutku izgledalo je da će zemlje Unije ukinuti povlastice u kojima građani Srbije uživaju nepune dve godine. Predloženo rešenje, prema najavama iz Brisela, treba da osigura postojeći sistem i omogući njegovo širenje.

"Upravo razgovaramo sa Srbijom i Makedonijom da bismo zajedno umanjili probleme. Određenog napretka ima, ali to je problem koji imamo i u drugim zemljama", kaže Sesilija Malstrom, evropska komesarka za unutrašnje poslove.

"Ovo je izuzetna mera. To je poslednje rešenje, posle niza mera koje postoje. Nije nam namera da bude odmah uvedeno, a nadamo se da nikad neće biti korišćena", kaže ona.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove poručuje da u slučaju problema neće biti automatske suspenzije vizne slobode, nego će svaki slučaj biti razmatran pojedinačno, uz poštovanje predviđene procedure.
 

Kako se navodi u saopštenju evropske komesarke za unutrašnje poslove, osim tehničkih izmena i razjašnjenja predložene novine predviđaju uspostavljanje "zaštitne klauzule" kao mehanizma koji će omogućiti privremenu suspenziju bezviznog režima za građane trećih zemalja u izuzetnim slučajevima i vanrednim situacijama.
 

Kao razlog za uvođenje "zaštitne klauzule" navodi se da se posle liberalizacije viznog režima sa nekim zemljama zapadnog Balkana nekoliko zemalja članica EU suočilo sa značajnim prilivom došljaka koji su doputovali zahvaljujući bezviznom režimu i potom zloupotrebli procedure za traženje azila.

2024 © - Vesti online