Sreda 25.05.2011.
05:36
Večernje novosti

Za Holandiju važna samo ocena Bramerca

Rozental se u ponedeljak sastao sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, a jedna od tema razgovora bila je i saradnja Srbije sa Hagom. Holandski ministar ipak podseća da je stav njegove zemlje dobro poznat, i da se neće menjati.

Stav Holandije zavisiće od Bramerca, kaže Uri Rozental

“Bio je to veoma konstruktivan sastanak. Razgovarali smo o mogućnostima ulaska Srbije u Evropsku uniju. Još jednom sam naglasio potrebu pune saradnje Srbije sa Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu. To je bila suština mog susreta sa ministrom Jeremićem“, kaže Rozental.


Shodno tome, holandski stav o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, zavisiće prvenstveno od toga šta u svom izveštaju bude naveo Serž Bramerc.


“Sada čekam izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca. Pažljivo ću ga pročitati i prostudirati. Na tim osnovama ću odlučiti o svom stavu o ulasku Srbije u EU“, objašnjava Rozental.


Holandski ministar zadovoljan je i što je došlo do dogovora sa Banjalukom i otkazivanja referenduma u Republici Srpskoj.


“Dao sam iskreni kompliment visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton. Ona je zaista efikasno radila u cilju da taj referendum bude sklonjen s dnevnog reda“, kaže on.

2024 © - Vesti online