Sreda 25.05.2011.
04:47
Blic

Srbi kupuju slovenački “Fruktal“?

Posao im neće biti lak. Osim srpskog renomiranog proizvođača sokova, još tri kompanije iz regiona imaće mogućnost da dostave obavezujuću ponudu zajedno s bankarskim garancijama do kraja juna, nakon čega će biti poznat novi vlasnik.

"Nektar" bi bio tek treća srpska investicija u Sloveniji


Više od 17 firmi ranije je preuzelo dokumentaciju “Fruktala”, da bi deset dalo neobavezujuće ponude. U finalni krug ušlo je četiri, među kojima je i “Nektar”. Ove firme imaće dostup celokupnoj dokumentaciji, a na osnovu čega će moći da dostave obavezujuću ponudu.


“Fruktal” inače ima osim fabrike u Sloveniji i u Makedoniji, i razvijene brendove sokova “fruktal”, hranu za bebe “frutek” i “fruk”, linije ledenih čajeva i napitaka, kao i grickalice “frutabela”.


“Fruktal” ima razvijenu distribuciju u 18 država, a prednjače BiH, Hrvatska i Makedonija, a razlog zašto „Pivovarna Laško” prodaje vlasništvo je to što želi da smanji dugovanja.


Srpske kompanije jedva prisutne u Sloveniji

Srpske investicije u Sloveniji su male, svega 46 miliona evra. “Biohemija-Inhem” je kupila “Šampionku” za šest miliona evra, dok je “Komtrejd” postao vlasnik “Hermesa” za 40 miliona.


S druge strane, prema podacima Privredne komore Srbije, slovenačka ulaganja su 1,5 milijardu evra, odnosno oko 400 firmi i predstavništva posluje kod nas. Među najvećima su “Merkator” 71 milion evra, “Kolinska” i “Droga” 55 miliona evra, Ljubljanska banka 49,5 miliona evra, “Simos” 50 miliona evra, “Triglav” 17,5 miliona evra, Čateške Toplice 40 miliona evra, “Impol” 21 milion evra, “Merkur“ 10 miliona evra.

2024 © - Vesti online